Leikkaussali HUS:n Töölön sairaalassa Helsingissä. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Yle: Hoitojonojen purkaminen vie jopa kaksi vuotta

Tehokasta purkamista varten tarvittaisiin lisää henkilökuntaa.

Koronaekeväällä syntyneiden hoitojonojen purkamiseen voi kulua jopa kaksi vuotta, sosiaali- ja terveysministeriön (STM) kansliapäällikkö Kirsi Varhila arvioi Ylellä.

Jonojen purkaminen on jo käynnistetty ja se vauhdittuu vielä, kun kesälomalaiset palaavat takaisin töihin. Tehokasta purkamista varten tarvittaisiin kuitenkin vielä nykyistä suurempi määrä henkilökuntaa.

Jonoja on etupäässä kiireettömiin hoitoihin, esimerkiksi silmäleikkauksiin. Tämä johtuu siitä, että leikkaussalihenkilöstöä työskenteli keväällä koronaviruksen vaatimana tehohoidossa.

– Leikkaussalin henkilökunta on lähimpänä tehohoitoa. Se tarkoitti silloin sitä, että suunniteltua leikkaustoimintaa ajettiin alas, Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Antti Hedman toteaa.

Keinoja hoitojonojen purkamiseen on ainakin kolme. Nykyinen henkilökunta voisi tehdä ylimääräistä työtä, palveluita ostettaisiin yksityisiltä yrityksiltä tai potilaita jaettaisiin sairaanhoitopiirien välillä.

– Yksityisellä ei ole kapasiteettia kaikkiin sairausryhmiin, mutta osaan ilman muuta on. Sairaanhoitopiirien välilläkin on kapasiteetti- ja kyvykkyyseroja eri sairauksien kohdalla, Varhila toteaa.

Jos potilaita jaettaisiin hoidettavaksi eri paikkoihin, tehtäisiin se keskussairaaloiden kautta. Hedmanin mukaan myös keskussairaaloilla on kuitenkin hoitojonoja. Potilaan tahdon vastaisesti häntä ei myöskään voi siirtää muualle hoitoon.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt