Malmin sairaalan päivystys. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Yle: Hoitajat lähteneet joukolla päivystyksistä

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin päivystyksissä on kärsitty poikkeuksellisen suuresta hoitajakadosta.

Ainakin kahdessa helsinkiläisessä päivystyksessä on talven ja kevään aikana kärsitty poikkeuksellisen suuresta hoitajien vaihtuvuudesta, kertoo Yle.

Malmin päivystyksestä lähtijöitä on viimeisen puolen vuoden aikana ollut toistakymmentä, laskee Malmin ja Haartmanin päivystysten luottamusmies Markus Pietikäinen.

Ylen saamien tietojen mukaan myös Haartmanin ja Peijaksen päivystyksissä vaihtuvuus on ollut viime aikoina tavallista suurempaa.

Malmin ja Haartmanin päivystyksissä vakituisia hoitajan virkoja on noin 90, Peijaksessa 80. Tämän lisäksi päivystyksissä työskentelee tällä hetkellä noin 30 sijaista. Kaikki kolme päivystystä kuuluvat Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Husin Akuutin piiriin.

Pietikäisen mukaan hoitajien lähtöön on merkittävästi vaikuttanut alkuvuoden kiire ja ruuhka.

Työkuormitusta lisäsi ainakin osittain se, että Malmi ja Haartman siirtyivät tammikuussa Husin vastuulle. Muun muassa uusien potilastietojärjestelmien ja käytäntöjen opettelu vei hoitajien aikaa ja hidastutti työntekoa.

Haartmanin päivystyksessä koettiin jo viime vuoden lopulla, että kiire vaarantaa potilasturvallisuuden. Pietikäinen sanoo, että näin on ajoittain yhä.

Johtava ylihoitaja Veronica Renwall korostaa, että puuttuvia hoitajia on yritetty paikata kaikin keinoin. Uusia hoitajia ei kuitenkaan ole saatu samaan tahtiin, mitä ovi on käynyt.

– Kun lähtee useampi, niin se kestää aikansa. Hakuja on ollut päällä niin sijaiseksi kuin vakituisiin paikkoihin. Hakijat pitäisi saada myös hakemaan näitä paikkoja, Renwall kommentoi Ylelle.

Pietikäinen muistuttaa myös siitä, että vaikka uusia työntekijöitä saataisiin, heiltä puuttuu se vankka, jopa vuosikymmenten kokemus, jota vanhoille työntekijöille on ehtinyt kertyä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt