X
SULJE MAINOS
Tehohoidossa olevaa koronapotilasta hoidetaan Seinäjoen keskussairaalassa. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Yle: Hallitus ei ole varautunut sote-uudistuksen palkkakustannuksiin

Hallitus on arvioinut palkkojen yhteensovittamisen hintalapuksi 124–434 miljoonaa euroa.

Hallitus on arvioinut alakanttiin sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen vaatiman palkkaharmonisoinnin kustannukset, kertoo Yle.

Uudistuksen myötä kunnista ja kuntayhtymistä siirtyy hyvinvointialueille noin 175 000 työntekijää. Sote-henkilöstö siirtyy hyvinvointialueille liikkeenluovutusperiaatteen mukaisesti, minkä jälkeen työntekijöiden palkat tulee lain mukaan harmonisoida.

Hallitus on arvioinut palkkojen yhteensovittamisen hintalapuksi 124–434 miljoonaa euroa, mutta sosiaali- ja terveysalan työntekijäjärjestöissä rahoitusta pidetään riittämättömänä.

– Suurinkaan esitetty summa, 434 miljoonaa, ei riitä, sanoo Julkisten ja hyvinvointialojen liiton (JHL) sote-neuvottelija Minna Pirttijärvi Ylelle.

Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajien (KT) toimitusjohtaja Markku Jalosen mukaan palkkojen harmonisoinnissa puhutaan sadoista miljoonista euroista.

– Tämä on Suomen työmarkkinahistorian suurin palkkaharmonisointi, Jalonen sanoo.

JHL:n mukaan työntekijöiden palkat pitäisi harmonisoida suhteessa ylimpään palkkaan. KT on ehdottanut mallia, jossa palkat harmonisoitaisiin palkkahaitarin keskimmäisen palkansaajan mukaan. Tämä malli ei kuitenkaan kelpaa työntekijäpuolen edustajille.

– Työntekijöiden palkat tulee liikkeenluovutusta koskevan oikeuskäytännön perusteella harmonisoida suhteessa ylimpään palkkaan, JHL:n Pirttijärvi sanoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt