Sää on kylmä ja luminen Thessalonikissa, Kreikassa. LEHTIKUVA / AFP Sakis Mitrolidis

Yle: Erikoinen sääilmiö: Kreikassa kylmempää kuin Lapissa

Koko Länsi-Euroopassa rikotaan nyt lämpöennätyksiä.

Euroopan sääkartta koostuu tällä hetkellä erikoisesti kylmästä ja lämpimästä puoliskosta, kertoo Yle. Esimerkiksi Kreikassa sää on tällä hetkellä yleisesti kylmempää kuin Suomen Lapissa.

Länsi-Euroopassa on viikon aikana rikottu lämpöennätyksiä, samalla kun itäisessä Euroopassa kärsitään kovista pakkasista.

Suomessa kevään lämpöennätys on rikottu tänään lauantaina jo useita kertoja. Noin kello 15 Karvialla mitattiin 9,3 astetta, joka on kevään korkein lukema. Britanniassa helmikuun lämpötilaennätys rikottiin jo torstaina, kun Skotlannin Aboynessa mitattiin 18,3 asteen lukemat. Aiempi ennätys oli vuodelta 1897, jolloin Aberdeenissa mitattiin 17,9 astetta.

Hollannissa lämpöasteet kipusivat 17 asteeseen. Ranskassa puolestaan liikuttiin 16-18 asteen kieppeillä ja Sveitsissä mitattiin 15 asteen lämpötiloja.

Lämpötilojen poikkeuksellisuudesta kertoo myös se, että esimerkiksi Karvian mittauspisteellä ei ole koskaan ennen mittaushistoriassa mitattu yhtä korkeita lukemia 20.-26.2 välisenä aikana kuin tänään.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt