X
SULJE MAINOS
Työntekijäliitoissa povataan lakkomäärän kasvua. LEHTIKUVA / TIMO JAAKONAHO

Yle: Ay-johtajat povaavat lakkosyksyä

Työnantajapuolella ei uskota lakkomäärän kasvuun.

Peräti 88 prosenttia ammattiyhdistysjohtajista uskoo, että ensi syksynä alkavalla sopimuskierroksella tullaan näkemään entistä enemmän lakkoja, kertoo Ylen toteuttama työmarkkinakysely.

Taustalla on Metsäteollisuuden sekä osan Teknologiateollisuuden jäsenyriksistä tekemä irtaantuminen valtakunnallisista työehtosopimuksista. Alakohtaisten sopimusten sijaan työehdoista tullaan neuvotelemaan entistä enemmän yrityksissä.

– Mitä enemmän neuvottelupöytiä on, sitä todennäköisempää on, että ratkaisuun ei päästä ilman työtaistelujen uhkaa tai toteutusta, arvioi Suomen elintarviketyöläisten liiton puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen.

Työnantajien puolella vain kuusi prosenttia uskoo, että seuraavalla neuvottelukierroksella nähdään enemmän työtaisteluita kuin viime vuosina. Monet ajattelevat, ettei lakkoilu koronakriisin jälkeen parantaisi kenenkään tilannetta.

– Valitettavasti äänenpainot ovat työntekijäjärjestöissä nyt hyvin kovat ja enteilevät rauhattomuuksia. En näe mitään fundamentaalista syytä, miksi työehdoista ei voisi sopia ilman mittavia työtaisteluita, luonnehtii Energiateollisuuden toimitusjohtaja Jukka Leskelä.

Teknologiateollisuuden toimitusjohtaja Jaakko Hirvolan mukaan nykyistä suurempia työtaistelumääriä on vaikea edes kuvitella, hän arvioi laittomiin lakkoihin viitaten.

– Keskeinen syy valtakunnallisesta työehtosopimuksesta luopumiseen on se, että sillä ei saa Suomessa työrauhaa kuitenkaan.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt