Yle: Aggressiivisuus viranomaisia ja hoitohenkilöstöä kohtaan kasvanut

Poliisi turvaa aiempaa enemmän muiden viranomaisten tehtäviä ja poliisin oma työkin on usein häirinnän kohteena, kertoo Ylen uutiset.

Poliisia pyydetään nykyisin yhä enemmän turvaamaan muiden viranomaisten ja hoitohenkilökunnan työtä.

– Viranomaisten auktoriteetti on murenemassa, ja auttajien työtä tavallaan väheksytään, Oulun poliisilaitoksen ylikomisario Arto Autio sanoo Ylelle.

Lisäksi poliisin virantoimituksessaan kohtaamasta uhkasta on viime aikoina keskusteltu paljon.

– Taustalla on varmaan montakin erilaista tekijää. Yleisestikin turvattomuuden tunne on lisääntynyt, vihamielinen kirjoittelu sosiaalisessa mediassa on kasvanut ja usein muu media toistaa yksittäisiä tapahtumia ja niitä voi syntyä mielikuva, että tilanteita olisi enemmän kuin niitä todellisuudessa onkaan, Autio sanoo.

Hän arvelee, että taustalla voi olla opittu ja omaksuttu ilmiö, kun poliisia häiritään virkatehtävän suorittamisen yhteydessä.

– Valitettavasti tällainen on lisääntynyt. Ehkä selittävänä tekijänä on se, että maailmalta leviää kuvia esimerkiksi mielenosoituksista, joissa hyökätään poliisia kohtaan.

Poliisi tietää ja tiedostaa, että virkatoimia seurataan ja tallennetaan nykyisin erittäin hanakasti.

– Sosiaalinen media on tuonut tämän esiin. On hyvin tavallista, että sivulliset kuvaavat jonkin tapahtuman ja laittavat sen sitten nettiin tai Youtubeen, Autio kertoo.

Myös palo- ja pelastushenkilökunta on joutunut tehtäviä hoitaessaan vihamielisten purkausten kohteeksi. Aution mukaan vaikuttaa siltä, että viranomaisten työn vastustaminen ei olisi moraalisesti niin tuomittavaa kuin aiempina vuosina.

Kommentit