X
SULJE MAINOS
Kristillisemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen (vas.) ja puheenjohtaja Sari Essayah. LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA

”Yksityisiin palveluihin nihkeästi pitkin kevättä”

Hallitus tukee suojavarusteiden verovapautta vain julkisella puolella.

Kristillisdemokraattien Päivi Räsänen ja Sari Essayah arvostelivat eduskunnassa hallitusta siitä, että yksityiset sosiaali- ja terveyspalvelut rajataan ideologisesti pois koronatalkoista. Täysistunnossa esillä oli koronakriisiin liittyvien kotimaisten ja EU-tarvikkeiden säätäminen verottomiksi.

Kokoomus ja kristillisdemokraatit jättivät valiokunnassa vastalauseen julkisia terveyspalveluja tuottavien yksityisten kohtelusta.

Sari Essayahin mukaan moni muu EU:n jäsenvaltio on säätänyt nollaverokannan tai alennetun verokannan koronan vastaisen toiminnan tarvikkeille, ja esimerkiksi Hollannissa myös yksityishenkilöiden maskeille.

– Meillä Suomessa ei tämä yksityishenkilölle tapahtuva myynti ole ollut edes keskustelussa, vaan tosiaankin keskiössä on ollut ainoastaan myynti sote-alan toimijoille. Siinä mielessä tämä hallituksen rajaus, että tämä on ainoastaan tarkoitettu julkisen puolen terveydenhuollon toimijoille, tuntuu kyllä hyvin ideologiselta, Sari Essayah sanoi.

– Jos ajatellaan nyt Suomessakin tilannetta, niin meillä on kuntia, joissa on tehty osaulkoistuksia, ja meillä on kuntia, jotka ovat mukana tällaisissa yhteistoimintayrityksissä, niin siinäkin mielessä voin vain kuvitella, mikä on se byrokratian määrä, kun jälkikäteen ruvetaan katsomaan, kellä on ollut se hankintavastuu näissä asioissa ja onko nyt jotakin suojavarustetta käytetty sitten minkätyyppiseen toimintaan, hän kuvaili.

Päivi Räsäsen mukaan ”pitkin kevättä on kyllä ihmetyttänyt se, miten nihkeää hallituksen suhtautuminen on ollut yksityisten terveyspalvelutuottajien mukaan ottamiseen näihin yhteisiin talkoisiin”.

– Onpa ollut kysymys sitten testaamiskapasiteetin laajentamisesta tai vaikkapa siitä, millä tavoin näitä suojatarvikkeita on terveyspalvelujen tuottajille toimitettu, niin yksityiset palveluntuottajat ovat jatkuvasti joutuneet ikään kuin puoliaan pitämään, Päivi Räsänen sanoi.

Hänen mukaansa väliinputoaja-asemaan on jätetty pienet, monesti naisvaltaiset yritykset.

SDP:n Pia Viitasen mukaan ”täytyy muistaa, että tässähän on sinänsä kysymys seitsemän miljoonan euron verotuesta yksityisille terveysfirmoille, nimenomaisesti näille yksityisille, silloin kun nämä kohdistuvat julkiseen palvelutuotantoon”.

– Tässä on kysymys julkisista palveluista, vaikka tämä verotuki meneekin yksityisille toimijoille, juuri näille terveysjäteille menee tämä seitsemän miljoonaa tässäkin tapauksessa, Pia Viitanen perusteli.

– Täytyy muistaa, että tämähän virallisesti ei tarkoitukseltaan ole yritystukemisesitys, vaan tämä nimenomainen esitys on tehty siksi, että tällä ehkäistään epäreilua kilpailutilannetta niissä tilanteissa, kun tulee EU:n ulkopuolelta näitä tarvikkeita, niin tässä halutaan myös nämä kotimaiset ja EU:n sisäiset hankinnat tehdä tasapuoliseksi verokohtelultaan.

– Saa ehkä hieman väärän kuvan, kun täällä puhutaan ideologisista valinnoista ja siitä, että tämä ei koskisi yksityisiä, sillä kyllähän tämä nimenomaan juuri yksityisille kohdistuu.

Sari Essayah vastasi kysymällä, missä puolella istuntosalia ovat EU-komission talutusuorassa niin ahkerasti kulkevat puolueet, etteivät ne uskalla tehdä asiassa päätöstä. Hän huomautti, että kunnan terveystoimea hoitava yksityinen bisnes saa tuet, ”mutta sitten kun siellä on se kehitysvammaisten hoivalaitos, jota ehkä joku yksinyrittäjä pyörittää ja haluaisi sitä kautta olla tuomassa kuntaan verotuottoja, niin ’ei, heille ei pidä näitä etuuksia olla antamassa'”.

– Nämä ovat minun mielestäni nyt sellaisia linjauksia, joista kyllä nyt toivoisin, että todellakin ne ideologiset silmälaput jätettäisiin pois ja kohdeltaisiin näitä sote-alan toimijoita samalta viivalta, Essayah vetosi.

Pia Viitanen vastasi toteamalla, että väitetyt ideologiset silmälasit löytyvät tässä tapauksessa ”ihan EU:n komissiolta ja myös Suomen valtiovarainministeriön vero-osastolta”.

– Tässä sitten tietenkin joka tapauksessa, kun tämä tuki on rajattu koronan hoitoon, joudutaan tätä rajanvetoa käymään, koska näitä varusteita varmasti käytetään myös muuhun kuin koronan hoitoon, ja niitä tilanteitahan tämä verovapaus ei koske, Viitanen perusteli.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt