Verkkouutiset

Hyvinvointialan johtajan mukaan yksityiset hoivapalvelut ovat kunnille säästökohde. LEHTIKUVA / RONI LEHTI

Yksityisen ja julkisen hoivan hintaero peräti 30 prosenttia

Selvityksen mukaan kunnat maksavat yksityisille toimijoille selvästi vähemmän kuin omille yksiköilleen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kunnat maksavat yksityisille toimijoille niiden tuottamasta hoivasta jopa 30 prosenttia vähemmän kuin kunnan omille yksiköille.

Yksityistä sosiaali- ja terveysalaa edustava Hyvinvointiala Hali ry selvitti julkisista lähteistä, miten kunnat korvaavat hoivavuorokaudet yksityisille toimijoille verrattuna hintaan, jolla kunnan omat yksiköt tuottavat palvelun.

Tiedot hoivapalveluiden hinnoista saatiin Oulusta, Kuopiosta, Salosta, Porista, Nokialta, Seinäjoelta ja Pohjois-Karjalan sote-palvelujen kuntayhtymä Siun sotesta. Selvityksen mukaan yksityisen ja julkisen tuotannon hintaero niissä oli keskimäärin 33,5 prosenttia.

− Tekemämme selvityksen tulokset ovat karut: kunnat maksavat yksityisille toimijoille selvästi vähemmän kuin omille yksiköilleen. Yksityiset hoivapalvelut ovat kunnille säästökohde. On täysin selvää, että kärsijöinä ovat vanhukset, jotka palveluita tarvitsevat, Halin hoivasta ja osaamisesta vastaava johtaja Arja Laitinen sanoo tiedotteessa.

Pieni palveluseteli, korkeammat asiakasmaksut

Yksityiset yritykset ja järjestöt vastaavat Suomessa yli puolesta ympärivuorokautisen hoivan asumisyksiköistä. Kunnat vastaavat vanhusten hoivapaikkojen järjestämisestä. Itse palvelu voi olla joko kunnan omissa käsissä tai kunta voi ostaa sen yksityisiltä palveluntuottajilta.

− Liian alhainen palvelusetelin hinta, joka on vastoin palvelusetelilainsäädäntöä, tarkoittaa korkeampia asiakasmaksuja. Kaikilla ikääntyneillä ei ole niihin varaa. Osa heistä voi valita kotinsa, osa ei. Yksityiset palveluntuottajat eivät pysy pystyssä, jos ne joutuvat tuottamaan palvelua alennetulla hinnalla. Käytännössä tämä tarkoittaa, että hoivapaikkojen riittävyys on vaarassa, Laitinen selvittää.

Halin selvityksen tulokset noudattavat samaa trendiä, joka havaittiin Suomen kuuden suurimman kunnan raportissa vuonna 2019. Siinä kävi ilmi, että ostopalvelujen hinnat ovat jääneet merkittävästi jälkeen kuntien oman tuotannon kustannuksista.

Tietoa julkisen palvelun kustannuksista pantataan

Laitinen kertoo, että selvityksessä tuli vastaan ongelma, että tietoa julkisen palvelun kustannuksista on vaikea saada.

– Tämä vaikeuttaa toimijoiden välistä vertailua. Se olisi kuitenkin välttämätöntä, jotta palveluista saadaan mahdollisimman laadukkaita, Laitinen sanoo.

Ikääntyvän väestön Suomessa kaikille vanhuksille on Laitisen mukaan turvattava riittävät ja laadukkaat palvelut.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)