Verkkouutiset

Väkevät alkoholit aiheuttavat solumuutoksia muun muassa ruokatorvessa. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Yksi viinalaji on erityisen kova syöpämyrkky

Asetaldehydiä on runsaasti omenoista valmistetussa calvadosissa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Docrates Syöpäsairaalan perustajan, professori Timo Joensuun mukaan monet haitalliset elintavat lisäävät syöpäsairauksien riskiä. Ne voivat vaikuttaa myös siihen, että syöpä ilmaantuu erityisen aggressiivisena.

Vähäinenkin alkoholin käyttö lisää muun muassa ruoansulatuskanavan ja maksasyövän vaaraa.

Joensuu kertoo olevansa huolissaan erityisesti ikääntyvien ihmisten alkoholinkäytöstä, joka lisää paksusuolen ja peräsuolen syöpiä. Hän mainitsee Docratesin tiedotteessa calvados-viinan ”kovana myrkkynä” sen sisältämän asetaldehydin vuoksi.

Alkoholi muuttuu elimistössä myrkylliseksi asetaldehydiksi, jonka on todettu lisäävän syöpäriskiä.

– Asetaldehydiä on luonnostaan esimerkiksi omenoissa, ja sitä kautta myös niistä valmistetuissa alkoholijuomissa. Tutkimusten mukaan calvadosissa on enemmän asetaldehydiä kuin missään muussa alkoholijuomassa, Timo Joensuu sanoo MTV:lle.

Asetaldehydiä löytyy runsaasti myös portviinien kaltaisista väkevistä viineistä.

– Mitä väkevämpi alkoholi kyseessä, sitä haitallisempaa se varmasti on ruokatorven, mahalaukun tai suoliston limakalvoille, aiheuttaen suoranaisesti limakalvovaurioita ja solumuutoksia, jotka sitten edesauttavat syövän kehittymistä, Joensuu jatkaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)