New Yorkin osavaltion oikeusministeri Letitia James. LEHTIKUVA/Getty Images/AFP

”Yksi typerimmistä virhearvioinneista” keskellä vaalitaistoa

Demokraatit aloittavat oikeustoimet asejärjestö NRA:ta vastaan.

Demokraatteja edustava New Yorkin osavaltion oikeusministeri Letitia James on tarjonnut presidentti Donald Trumpin vaalikampanjalle huomattavaa, joskin tahatonta vetoapua torstaisella päätöksellään nostaa kanne Yhdysvaltain Kansallista kivääriliittoa NRA:ta vastaan. Kanteella tavoitellaan koko NRA:n hajottamista ja lakkautusta.

George W. Bushin entinen lehdistöpäällikkö Ari Fleischer totesi uutisen saavuttua Fox Newsin haastattelussa että, kyse on ”yhdestä typerimmistä, suurimmista virhearvioinneista”, joita kenenkään voisi kuvitella tekevän keskellä vaalitaistoa.

Jo vuosikymmeniä yhdysvaltaisten konservatiivien enemmistö on pelännyt demokraattien aikovan viedä heiltä pakolla heidän aseensa ja peruuttaa perustuslaillisesti taatun aseenkanto-oikeuden. Käymällä nyt kesken hyvin tasaväkiseksi osoittautunutta presidentinvaalitaistoa aseenomistajien tärkeimmän, yli viiden miljoonan jäsenen etujärjestön kimppuun yksi heidän merkittävimmistä osavaltiotason edustajistaan on tarjoamassa vahvistusta kaikille näille peloille.

Aina perustamisestaan 1870-luvulla lähtien NRA:lla on ollut käytössään huomattava vaalikassa, jota se olisi joka tapauksessa käyttänyt itsekin järjestöön kuuluvan Trumpin vaalivoiton varmistamiseksi. NRA on käyttänyt vaikutusvaltaansa kaikissa Yhdysvaltain vaaleissa ja hyvin harvoin ovat sen tukemat ehdokkaat hävinneet. Juuri sen painostustyöllä on myös estetty kaikki aselakien tiukennukset.

Lisäksi ovat Yhdysvaltoja viime kuukausina ravistelleet mellakat, poliisilaitosten lakkautukset ja useiden kaupunkien demokraattipormestarien kiellot poliisien käytöstä järjestyksen palauttamisessa saaneet aikaan aseostojen määrän ennen kokemattoman kasvun. FBI:n tilastojen mukaan sitten levottomuuksien alun sille on tullut uusia aseostohakemuksia jopa neljä miljoonaa kuukaudessa ja National Shooting Sports Associationin mukaan uusia aseiden omistajia ainakin kaksi ja puoli miljoonaa – enemmän kuin koskaan vastaavan pituisena ajanjaksona.

Yhdysvalloissa on aseenkantajia noin 150 miljoonaa ja aseita yksityisomistuksessa noin 400 miljoonaa kappaletta, enemmän kuin missään muussa maassa. Aseenkanto on kristinuskon ja ahkeran työnteon ohella luovuttamaton osa kaikkien yhdysvaltalaisten ns. sydänmaalaisten, maaseudun ja pikkukaupunkien asukkaiden kulttuuria ja omakuvaa – ja uusimman ostoryntäyksen perusteella nyt myös muiden.

Vapaata aseenkantoa pidetään laitimmaisena varmistimena sille, että liittovaltiosta ei koskaan pysyvästi voi tulla kansalaisia alistavaa tyrannivaltaa. Oikeus aseeseen on taattu perustuslain toisessa lisäyksessä ja viimeksi vuonna 2008 on Yhdysvaltain Korkein oikeus vahvistanut tämän oikeuden loukkaamattomuuden.

Puhtaasti oikeudelliselta kannalta tarkasteltuna New Yorkin oikeusministerin päätöksellä kanteen nostamisesta NRA:ta vastaan on toki perusteluja. Järjestön sisällä on kuohunut jo jonkin aikaa ja sen johdon väärinkäytökset raha-asioissa ovat tulleet laajasti raportoiduksi. Juuri tästä syystä on järjestön sisältä yritetty viimeiset kaksi vuotta saada viralta sen pitkäaikaista, rahasotkuista vastuullista toiminnanjohtajaa Wayne LaPierrea. Yritys epäonnistui, mutta dokumentaatiota väärinkäytöksistä kerääntyi.

Mutta tältä kannalta asiaa eivät tarkastele yhdysvaltalaisten aseenkantajien alati kasvavat joukot. Trump sanoitti heidän tuntemuksensa tuoreeltaan Ohiossa pitämässään vaalipuheessa, jossa hän asetti NRA-kanteen osaksi demokraattien ”äärivasemmistolaista agendaa”: he aikovat ”ottaa pois aseenne” ja ”vahingoittaa Raamattua, vahingoittaa Jumalaa”. Juuri näin tunnetaan ja on aina tunnettu Yhdysvaltain sydänmailla.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt