Ihmiset kävelivät jouluvaloin koristellulla Keskuskadulla Helsingissä. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Yksi onnistuminen: Joulunvietosta ei tartuntapiikkiä

Asiantuntijoiden mukaan tartunnat ovat hieman nousseet, mutta tilanne on vakaa.

Helsingin apulaispormestari Anni Sinnemäen (vihr.) mukaan joulun viettäminen vakavassa koronatilanteessa näyttää sujuneen ennakoitua paremmin.

– Nyt voidaan jo sanoa yksi onnistuminen: joulun vietosta ei seurannut tartuntapiikkiä. Toisaalta emme ole saaneet tartuntoja selvään laskuunkaan. Yksi selkeä suositus: oireiset ja altistusta epäilevät, käykää testissä, niihin pääsee nyt hyvin, Sinnemäki tviittaa.

Hän on jakanut Twitterissä Helsingin Sanomien artikkelin, jonka mukaan tartuntamäärissä ei ole näkynyt Uudellamaalla merkittävää kasvua, ja joulusta on kulunut aikaa jo noin kolme viikkoa.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) johtajaylilääkäri Markku Mäkijärven ja diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtosen mukaan vaikuttaa siltä, että pääkaupunkiseudulla selvittiin joulusta ilman merkittävää kasvua tartunnoissa.

– Vielä on hieman aikaista sanoa, että joulu meni hyvin. Joulua vietetään monta päivää, mutta näyttää ihan lupaavalta, Mäkijärvi sanoo HS:lle.

Mäkijärven mukaan jonkinlaisia viitteitä koronavirustartuntojen määrän kasvusta olisi kuitenkin jo todennäköisesti nähty, mikäli joulusta seuraisi piikki tautitapauksissa. Joulun ja uudenvuoden jälkeen tartuntamäärät ovat pysyneet melko ennallaan.

– Tartunnat ovat hieman nousseet, mutta tilanne on aika vakaa. Toisaalta emme ole päässeet myöskään alaspäin, Lehtonen sanoo.

Testejä tehdään HUS-alueella nyt noin 4 500 päivässä. Se on selvästi vähemmän kuin joulun alla, jolloin testejä tehtiin parhaimmillaan jopa 9 000 päivässä.

Suomessa todettiin keskiviikkona 324 uutta virustartuntaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt