Verkkouutiset

Yksi luku kertoo tärkeän tiedon koronapotilaasta: Miksi tätä ei testata?

Epidemiologin mukaan ihmisiä ei pitäisi jakaa enää vain koronapositiivisiin ja -negatiivisiin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Koronaviruspandemian alusta alkaen viruksen testaus on herättänyt kiivasta keskustelua. Muun muassa se, ketkä kaikki testataan, vaihtelee maittain.

Nyt epidemiologeilla ja terveydenhuollon ammattilaisilla on Sciencen mukaan uusi keskusteluaihe. Osan mielestä testeissä pitäisi paitsi selvittää, onko koronatestin tulos positiivinen vai ei, myös niin sanottu CT-arvo. Tämä luku osoittaa, kuinka paljon virusta tartunnan saaneella henkilöllä on kehossaan.

Asiantuntijoiden mukaan CT-arvo auttaisi lääkäreitä arvioimaan, ketkä koronapotilaista ovat riskissä saada vakava taudinkuva. Viimeisimpien tutkimusten mukaan arvo auttaisi myös arvioimaan, ketkä potilaista ovat tartuttavia ja voitaisiin siten eristää muista ihmisistä.

CT-arvotiedon kannattajat myöntävät, että se on mittarina epätäydellinen.

− Mutta pitäisikö se lisätä testituloksiin? Se on yksi kiireellisimmistä kysymyksistä tällä hetkellä, sanoo epidemiologi Michael Mina Harvardin yliopiston kansanterveystieteen yksiköstä.

Tavanomainen koronatesti tunnistaa SARS-CoV-2-infektion eristämällä ja monistamalla virus-RNA:ta käyttämällä polymeraasiketjureaktion (PCR) menetelmää. CT-arvo on viruksen havaitsemiseen tarvittavien jaksojen määrä. Jos positiivista signaalia ei näy 37−40 syklin jälkeen, testi on negatiivinen.

Positiivista testeistä voidaan havaita kuitenkin hyvin erilaisia virusmääriä. CT-arvo mittaa niitä käänteisesti. Testi, joka havaitsee positiivisen tuloksen 12 syklin jälkeen, CT-arvolle 12, merkitsee yli 10 miljoonaa kertaa enemmän viruksen geneettistä materiaalia kuin näyte, jonka CT-arvo on 35.

Eri testilaitteet voivat antaa erilaisia CT-arvoja. Tästä huolimatta CT-arvon arvioimista puoltavat asiantuntijat pitävät sitä hyvin infomatiivisena.

Clinical Infectious Diseases julkaisi tällä viikolla infektiosairauksien tutkija Bernard La Scolan johtaman tutkimuksen tulokset. Tutkimuksessa analysoitiin 3790 koronaviruspotilaan testituloksia.

Tulosten mukaan 70 prosenttia näytteistä, joiden CT-arvo oli 25 tai alle, voitiin viljellä. Vastaava osuus näytteistä, joiden CT-luku oli 35 tai yli, oli vain kolme prosenttia.

− On perusteltua sanoa, että kun virusta on enemmän, todennäköisesti tartuttaa enemmän, sanoo Kalifornian yliopiston infektiosairauksien asiantuntija Monica Gandhi.

Vastaavasti on huomattu, että koronapotilaiden testitulos saattaa olla positiivinen jopa kuukausia parantumisen jälkeen, mutta heillä on jo korkea CT-lukema, toisin sanoen tartuttavuus olisi selvästi pienempi.

Tutkijoiden mukaan potilaan, jonka CT-arvo on testeissä todettu korkeaksi, ei olisi tarpeen enää pitäytyä eristyksissä.

− Meidän täytyy lakata puhumasta ihmisistä koronapositiivisina ja -negatiivisina ja kysyä, kuinka positiivisia koronapotilaat ovat, Michael Mina sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)