Mielenosoitus turvapaikanhakijoiden palautusta vastaan Helsinki-Vantaan lentokentällä 3. huhtikuuta 2017. LEHTIKUVA / SEPPO SAMULI

YK:n pakolaisjärjestö arvioi Suomen päätöksiä turvapaikasta

UNHCR on käynyt läpi Maahanmuuttoviraston turvapaikkapäätöksiä, joissa on sovellettu niin sanottua sisäistä pakoa.

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR on käynyt Maahanmuuttoviraston pyynnöstä läpi turvapaikkapäätöksiä, joissa virasto on soveltanut niin sanottua sisäistä pakoa. Sisäisellä paolla tarkoitetaan arviointia siitä, voiko kotialueeltaan paennut turvapaikanhakija asettua asumaan muualle kotimaassaan.

Päätöksiä läpikäytiin vuosilta 2017 ja 2018 yhteensä 53, joista 25 oli tehty irakilaisille ja 28 afganistanilaisille. Mukana oli ainoastaan päätöksiä, joissa Maahanmuuttovirasto ei ollut myöntänyt turvapaikanhakijalle kansainvälistä suojelua, koska hakijan katsottiin voivan asettua asumaan muualla kotimaassaan.

UNHCR kiinnitti huomiota muun muassa siihen, miten hakijaa itseään kuullaan sisäisestä paosta ja miten aiemmin koettu vaino vaikuttaa sisäisen paon kohtuullisuuden arviointiin.

Esimerkiksi joissain tapauksissa, joissa hakijan aiemmin kokema vaino oli hyväksytty päätöksessä tosiseikkana, Maahanmuuttovirasto olisi UNHCR:n mukaan voinut perustella tarkemmin päätöksessä, miksi hakija ei enää ole tästä syystä vaarassa.

UNHCR totesi myös, että sisäisen paon arvioinnissa alueen turvallisuustilannetta on käsitelty laajasti, mutta alueen ihmisoikeustilannetta oli käsitelty päätöksissä suppeammin.

– UNHCR:n arvio toi esiin pitkälti samoja asioita, jotka olimme aiemmin huomanneet viraston omassa valvonnassa. Hyödynnämme tuloksia edelleen, kun kehitämme turvapaikkapäätöksentekoa ja koulutamme henkilöstöä, kertoo Maahanmuuttoviraston oikeus- ja maatietoyksikön johtaja Annika Lumikari tiedotteessa.

Maahanmuuttoviraston mukaan päätökset tehdään aina ajantasaisen maatiedon perusteella. Jos lähtömaiden olosuhteissa tapahtuu muutoksia, viraston päätöskäytäntöä muutetaan. Esimerkiksi viime syksynä virasto arvioi, että Kabulin yleiset olosuhteet sisäisen paon kannalta olivat heikentyneet.

Tammikuusta 2017 kesäkuuhun 2018 tehtiin sisäisen paon päätöksiä 159 afganistanilaiselle ja 65 irakilaiselle. Samalla ajanjaksolla tehtiin afganistanilaisille 2 052 turvapaikkapäätöstä ja irakilaisille 5 704.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt