YK:n pääsihteeri Antonio Guterres LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

YK:n pääsihteeri Venezuelan kriisistä: Ei puitteita neuvotteluille

António Guterresin mukaan Venezuelaan pitää lähettää riippumatonta kansainvälistä apua.

YK:n pääsihteeri António Guterresin mukaan Venezuelan tilanne on erittäin dramaattinen ja kriisin myötä on tapahtunut poliittista jakautumista.

– Olemme tarjonneet toimipaikkojemme tiloja molemmille osapuolille, jotta he voisivat käydä vakavia neuvotteluja kriisin ratkaisemiseksi, Guterres sanoo BBC:lle.

– En usko, että tällä hetkellä on olemassa puitteita vakavien neuvottelujen järjestämiseksi, mutta ne ovat tarpeellisia.

Guterresin mukaan Venezuelaan pitää lähettää humanitaarista apua, mutta sen pitää olla tarveperusteista ilman poliittisia tavoitteita.

Venezuelassa vapaaehtoisten verkostot valmistautuvat humanitaarisen avun jakamiseen. Apu on tähän asti suljettu maan rajojen ulkopuolelle sotilaallisin keinoin. Verkkouutiset kertoo asiasta tässä.

Maan väliaikaiseksi presidentiksi julistautunut Juan Guaidó on luvannut avata humanitaarisen avun reitit maahan vastoin presidentti Nicolás Maduron hallituksen linjaa.

Maduro on kieltäytynyt ottamasta apua vastaan ja kutsuu sitä poliittiseksi show’ksi sekä ”Troijan hevoseksi”. Guaidó taas on varoittanut, että monet venezuelalaiset ovat vaarassa kuolla ilman kansainvälistä apua.

Guaidó aikoo perustaa keräyskeskuksia naapurimaihin, joihin venezuelalaiset ovat paenneet. Suunnitelmana on kerätä apua kolmessa eri pisteessä ja tämän jälkeen painostaa Venezuelan armeijaa päästämään kansainvälinen apu sisälle maahan.

Miljoonat ihmiset ovat paenneet Venezuelasta hintojen rajun nousun, työttömyyden sekä ruoka- ja lääkepulan vuoksi.

Tiistaina on tarkoitus järjestää jälleen suuri mielenosoitus, jossa vaaditaan presidentti Maduron eroa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt