X
SULJE MAINOS
Pauli Kiuru. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

”Yhteys Ruotsiin” – kansanedustaja vaatii ryöstettyjä pääkalloja takaisin

Pauli Kiurun mukaan ministerin vastauskokonaisuus pääkallojupakkaan ei tyydytä.

Kokoomuksen kansanedustaja Pauli Kiuru (kok.) katsoo, että tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikon tulisi ottaa pikaisesti yhteyttä Ruotsiin ryöstettyjen pääkallojen ja vainajien palauttamiseksi.

Asia koskee niin sanottua pääkallojupakkaa. Ruotsin Karoliinisessa instituutissa Tukholmassa on Suomesta vuonna 1873 ryöstettyjä vainajia ja heidän ruumiinosiaan. Vainajia on noin 80 kappaletta, joista osasta on tallessa vain pääkallot. Kiuru jätti kallojen palauttamisesta kirjallisen kysymyksen lokakuussa.

– Kirjallisessa kysymyksessäni oli kolme kohtaa, joista vain yhteen annetaan selkeä vastaus, Pauli Kiuru toteaa Facebookissa julkaisemassaan päivityksessä.

– Annika: Ota ministerikollegaan yhteys Ruotsiin. Virkamiestasolla asia ei etene.

Suomalaisia pääkalloja mittailemalla pyrittiin aikanaan määrittelemään suomalaisten kalloindeksi ja tehtiin rotuopillisia päätelmiä. Sekä Ruotsissa asuvat suomalaistaustaiset että suomalaiset ovat kokeneet Karoliinisen instituutin kokoelman vainajien muistoa ja arvoa loukkaavaksi ja vaatineet jäämistöjen palauttamista takaisin kotimaahan omien seurakuntien kirkkomaihin.

Pääkallojen palauttamista on käsitelty ainakin Pälkäneen seurakunnassa.

Pauli Kiurun mukaan ministeri Annika Saarikon vastauksesta ilmenee, että asian edistämistä jatketaan loppuvuodesta. Useita kysymyksiä jää silti auki.

– Jos keskustelujen eteneminen arvioidaan tuloksettomaksi, niin onko tarpeen tehdä virallinen palautuspyyntö opetus- ja kulttuuriministeriöstä Karoliiniseen instituuttiin ja informoida asiasta myös Ruotsin vastuuministeriä? Vastaus ei tyydytä, Kiuru luettelee.

– Mikä on Suomen aikatavoite asian saamisessa kunnialliseen päätökseen? Vastaus ei tyydytä. Aikataulutavoitetta ei uskalleta antaa, hän sanoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt