Kasveista voi tehdä sensoreita.

USA:n asevoimat kehittää kasveista tiedonkerääjiä

Yhdysvallat on käynnistänyt synteettisen biologian ohjelman tiedonhankintaa varten.

Yhdysvaltain asevoimat haluaa tehdä kasveista seuraavan sukupolven tiedonkerääjiä, kertoo The Independent.

Geneettisesti muunnellut kasvit eli GMO-kasvit voisivat toimia sensoreina, jotka keräävät informaatiota olosuhteissa, joihin perinteisempi teknologia ei sovellu.

Kehittyvistä teknologioista Yhdysvaltain asevoimissa vastaava virasto The Defence Advanced Research Projects Agency (DARPA) on pyytänyt tiedemiehiltä ideoita, miten kasvien hyödyntäminen tapahtuisi.

Uusi aloite on nimetty APT-ohjelmaksi (Advanced Plant Technologies, kehittyneet kasviteknologiat).

– Kasvit ovat sopeutuneet erittäin hyvin ympäristöönsä ja ilmaisevat luonnollisesti fysiologisia vasteita ärsykkeille kuten valolle ja lämpötilalle, mutta joissakin tapauksessa myös kosketukselle, kemikaaleille, tuholaisille ja taudinaiheuttajille, ohjelman johtaja, tohtori Blake Bextine toteaa.

Molekulaariset ja mallintamisteknologiat mahdollistavat kasvien uudelleenohjelmoinnin havaitsemaan lukuisia erilaisia ärsykkeitä. Se mahdollistaisi tiedonkeruun riskittömästi ja edullisesti verrattuna nykyisiin sensoreihin.

Kasvit voisi esimerkiksi ohjelmoida havaitsemaan erilaisia kemikaaleja, mikro-organismeja, säteilyä ja elektromagneettisia signaaleja. Kasvin genomin muokkaaminen mahdollistaisi armeijan havainnoimaan ärsykkeisiin reagoivien kasvien käyttäytymistä eri olosuhteissa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt