X
SULJE MAINOS
USA:n ilmavoimien KC-135 Stratotanker ilmatankkauskone Naton Trident Juncture 18 -harjoituksen esittelytilaisuudessa Lapin lennostossa Rovaniemellä 29. lokakuuta 2018. LEHTIKUVA/JOUNI LAAKSOMIES

”Yhdysvallat varautuu sotaan arktisella alueella”

Geostrategiset muutokset siirtävät puolustuksen painopistettä pohjoiseen.

USA:n asevoimat ovat amerikkalaisen The National Interest -lehden mukaan tehostaneet viime aikoina merkittävästi varautumistaan sotatoimiin arktisella vyöhykkeellä. Painopisteen siirtyminen pohjoiseen muodostaa haasteen myös puolustustarviketeollisuudelle.

– Lisääntynyt – ja nopeasti sulavan jään kiihdyttämä – toimeliaisuus arktisella alueella synnyttää huomattavaa kansainvälistä kilpailua etenkin Venäjän ja Yhdysvaltojen välillä, lehti kirjoittaa.

Kun Koillisväylän merkitys kasvaa ennakoitua nopeammin, ja Venäjä vahvistaa sotilaallista valmiuttaan pohjoisen merireitin tuntumassa lehden massiiviseksi luonnehtimassa mittakaavassa, USA:n puolustushallinto pyrkii reagoimaan muuttuneeseen tilanteeseen.

– Maavoimien kylmien olosuhteiden yksiköt, kuten 10. vuoristodivisioona ja Alaskaan sijoitetut joukot tehostavat varautumistaan sotatoimiin. Tähän liittyen armeija on etenemässä nopeasti uuden kylmien olojen maastoajoneuvon hankinnassa, jolla tavoitellaan nimenomaan kykyä operoida kovimmissa kylmän sään taisteluoloissa, lehti raportoi.

Mahdollisiin toimittajiin lukeutuva BAE Systems tarjoaa lehden mukaan ratkaisuksi Beowulf-ajoneuvoaan, joka perustuu muun muassa Britannian merijalkaväen käytössä olevaan BvS10-alustaan.

– Beowulf ja sen panssaroitu sisarajoneuvo BvS10 edustavat maailman edistyksellisintä ajoneuvotyyppiä, kun kyse on operoinnista missä hyvänsä maastossa lumesta, jäästä, kivestä, hiekasta, mutaan, suohon tai jyrkkiin vuoristonousuihin. Niiden amfibio-ominaisuudet mahdollistavat uimisen tulva-alueilla ja rannikkovesissä, BAE Systemsin kehitysjohtaja Keith Klemmer toteaa lausunnossaan.

Kyetäkseen toteuttamaan hyökkäyksen arktisissa olosuhteissa Yhdysvaltain armeija saisi lehden mukaan tuntuvaa etua juuri tällaiseen tarkoitukseen räätälöidystä ajoneuvosta, joka edistäisi jalkaväen etenemistä, vetäisi tykistöä ja saisi sensoriensa avulla tietoa esimerkiksi jään paksuudesta.

– Ei myöskään olisi yllättävää, jos Beowulfin teknisiin järjestelmiin sisältyisi runkoa lämmittäviä ja jäätä sulattavia ratkaisuja, jollaisia hankitaan nyt nopeassa tahdissa arktisiin operaatioihin valmistautuviin laivaston aluksiin, USA:n puolustusministeriön entinen hankinta- ja logistiikka-asiantuntija Kris Osborn arvioi.

Myös jäänmurtajalaivastoa vahvistetaan

Verkkouutiset kertoi aiemmin  presidentti Donald Trumpin tilanneen hallinnoltaan katsauksen maan jäänmurtajalaivaston uudistamisesta vuoteen 2029 mennessä. Toimeksianto koskee sekä Pohjoisella että Eteläisellä jäämerellä operoivia aluksia.

– Trumpin määräys arvioida nykyistä suunnitelmaa merellisestä suorituskyvystä arktisella alueella on viimeisin merkki siitä, että hallinto on yhä huolestuneempi Venäjän ja Kiinan pohjoisesta toiminnasta, joka voisi uhata USA:n intressejä elintärkeissä kapeikoissa, kuten Grönlannin, Islannin ja Ison-Britannian käytävässä, amerikkalainen Defense News -verkkolehti arvioi.

Tarkastelussa ovat Defense Newsin mukaan nyt myös ydinkäyttöiset jäänmurtajat, jollaisia on toistaiseksi vain Venäjällä. Tekeillä olevan selvityksen raportoidaan koskevan myös pohjoisen jäänmurtajalaivaston tukikohtia, joista kahden on määrä sijaita USA:n rannikolla ja kahden muun maan rajojen ulkopuolella.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt