Yhdysvallat pohtii sotilastoimia Venäjää vastaan Syyrian kapinallisten auttamiseksi

Yhdysvaltain sotilasjohtajat ja puolustusministeriön virkamiehet keskustelevat mahdollisuudesta voimankäyttöön Syyriassa, kertoo Fox News.

Yhdysvaltain ja Venäjän välit kiristyivät, kun Venäjä aloitti keskiviikkona ilmaiskut Syyrian maltillisia kapinallisia vastaan, joita Yhdysvallat on aseistanut, kouluttanut ja rahoittanut.

Yhdysvaltojen sotilasjohdon kerrotaan pohtivan voidaanko sen tukemille kapinallisille antaa sotilaallista tukea, mikäli ne joutuvat Venäjän iskujen kohteeksi.

Yhdysvallat on allekirjoittanut yhdessä Ranskan, Saksan, Qatarin, Saudi-Arabian, Turkin ja Britannian kanssa perjantaina annetun julistuksen, jossa vaaditaan Venäjää ”lopettamaan heti” Syyrian oppositioon ja siviileihin kohdistuneet iskut.

Yhdysvallat on tehnyt jo aiemmin tänä vuonna selväksi, että Yhdysvaltojen kouluttamille Syyrian kapinallisille annetaan ilmatukea siinä tapauksessa, että ne joutuvat joko ISIS:n tai Syyrian hallituksen joukkojen hyökkäyksen kohteeksi. Amerikkalaisten kouluttamia taistelijoita on eri kapinallisryhmien riveissä kaikkiaan noin 80.

Fox News huomauttaa, että Yhdysvaltojen doktriini on varsin tarkka, eikä siinä mainita mahdollisia Venäjän iskuja taikka sitä, miten Yhdysvallat suhtautuu kapinallisiin, jotka eivät ole saaneet amerikkalaista koulutusta, mutta jotka kuitenkin taistelevat Yhdysvaltojen tukemissa ryhmittymissä.

”On tärkeää, ettei Venäjä ryhdy minkäänlaisiin toimiin ketään muuta kuin ISIS-järjestöä vastaan. Tämä on selvää. Olemme tehneet tämän hyvin selväksi”, Yhdysvaltojen ulkoministeri John Kerry totesi aiemmin tällä viikolla.

Venäjä ilmoitti ennen ilmaiskujen aloittamista aikovansa hyökätä vain ISIS-järjestöä vastaan. Maltillisiin oppositioryhmiin kohdistuneiden iskujen jälkeen Venäjä on pyörtänyt puheitaan ja todennut aikovansa iskeä muihinkin kohteisiin.

Toimittajat: Sami Metelinen & Kasperi Summanen

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt