Donald Trump piti Valkoisessa talossa tiedotustilaisuuden 8. tammikuuta. LEHTIKUVA / AFP Saul Loeb

Yhdysvallat ei suunnittele iskua Iraniin

Donald Trumpin lausuntojen arvioidaan lieventäneen avoimen sodan uhkaa.

CNN:n arvion mukaan näyttää siltä, että sotilaallinen eskalaatio Yhdysvaltojen ja Iranin välillä on ainakin tältä erää päättynyt.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti keskiviikkona pitämässään tiedotustilaisuudessa, ettei Yhdysvallat halua käyttää Irania vastaan sotilaallista voimaa vaan turvautua mieluummin taloudellisiin pakotteisiin.

Yhdysvallat vastaa talouspakotteilla Iranin keskiviikon vastaisena yönä tekemään ohjusiskuun. Iran ampui yhteensä 22 ballistista ohjusta kahteen yhdysvaltalaisjoukkojen käyttämään tukikohtaan Irakissa. Isku oli kosto iranilaiskenraali Qassim Suleimanin kuolemasta.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ei tarkentanut tiedotustilaisuudessaan, millaisista pakotteista on kyse. Hän kuitenkin painotti, että välittömään sotilaalliseen vastaiskuun ei turvauduta.

– Jatkamme vaihtoehtojen arviointia, Trump kommentoi tiedotustilaisuudessa.

Monet Lähi-idän asiantuntijat ja sotilasasiantuntijat Suomessa ja ulkomailla ovat arvioineet Yhdysvaltojen ratkaisussa vaikuttaneen se, ettei yhtään amerikkalaista kuollut iskuissa. Donald Trump vahvisti tiedotustilaisuudessaan, ettei yhtään amerikkalaishenkeä menetetty ja kertoi, että tukikohdat kärsivät vain pieniä vahinkoja.

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Mariette Hägglund arvioi Ilta-Sanomille, että Donald Trumpin maltillinen ja sovitteleva ulostulo lievensi ilmassa leijunutta avoimen sodan uhkaa.

– Tämän puheen perusteella uhka on huomattavasti pienempi kuin miltä se näytti 12 tuntia sitten, Hägglund sanoo IS:lle.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt