Tutkimuksen mukaan koronavirustauti lisää psyykkisen sairastumisen riskiä. LEHTIKUVA/AFP

Yhdelle viidestä koronasta selvinneestä psyykkinen sairaus

Yleisimmät diagnoosit olivat ahdistus, masennus ja unettomuus.

Yhdellä viidestä koronaviruksesta selvinneestä potilaasta on diagnosoitu psykiatrinen sairaus 90 päivän kuluessa, kertoo tuore pandemiatutkimus. Yleisimpiä koronaselviytyjien psykiatrisia diagnooseja ovat ahdistus, masennus ja univaikeudet.

Koronavirustaudin sairastaneilla on tutkimuksen mukaan myös korkeampi riski sairastua dementiaan.

Oxfordin yliopiston psykiatrian professori Paul Harrison kommentoi Sky Newsille, että mekanismi, joka koronaviruspotilailla aiheuttaa korkeamman riskin psykiatrisille sairauksille, ei ole toistaiseksi tiedossa.

Tutkimuksessa, joka julkaistiin tällä viikolla Lancet Psychiatry Journalissa, analysoitiin 69 miljoonan ihmisen sähköisiä potilastietoja Yhdysvalloissa. Heistä 62 000:lla oli diagnosoitu koronaviruksen aiheuttama infektio.

Tutkimuksen mukaan kolme kuukautta positiivisen testituloksen jälkeen 20 prosenttia koronaviruksesta selviytyneistä saivat elämänsä ensimmäisen ahdistus-, masennus- tai unettomuusdiagnoosin. Niiden esiintyminen oli heillä noin kaksinkertaista verrattuna muihin potilasryhmiin.

Tutkimuksen mukaan se antaa tukea ajatukselle, että koronaviruksella voi olla vaikutusta aivojen ja mielen toimintaan.
Psykiatri Michael Bloomfield University College Londonista arvioi, että taustalla on todennäköisesti pandemiaan liittyvien stressitekijöiden ja sairauden fyysisten vaikutusten yhdistelmä.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt