Suomella ei tällä hetkellä ole hallitusta vaan toimitusministeristö. LEHTIKUVA/MIKKO STIG

Yhdeksän kysymystä Antti Rinteelle – näihin ei vastattu

Varsinaisen välikysymyksen asiat jäivät hallituksen eron myötä vastaamatta.

Pääministeri Antti Rinne (sd.) jätti tiistaina hallituksensa eronpyynnön, jonka tasavallan presidentti myönsi. Samalla Rinne, muut ministerit ja hallituspuolueet pääsivät eroon välikysymyskeskustelusta ja -äänestyksestä, joista ensin mainittu olisi alkanut tiistaina kello 14 ja jälkimmäinen olisi käyty keskiviikkona.

Välikysymys syntyi syksyn Posti-skandaaleista. Kokoomuksen, kristillisdemokraattien ja Liike Nytin allekirjoittamassa välikysymyksessä oli yhdeksän varsinaista kysymystä ”asianomaiselle ministerille” eli Antti Rinteelle.

Hallituksen ja Antti Rinteen ei eron myötä tarvinnut vastata kysymyksiin. Ne olivat seuraavat:

1. Voiko omistajaohjauksen hyvään hallintotapaan luottaa?

2. Kuinka luottamus omistajaohjauksen johdonmukaisuuteen ja vakauteen palautetaan?

3. Onko hallitus omalla toiminnallaan pitkittänyt työmarkkinakriisiä ja aiheuttanut suomalaiselle yhteiskunnalle siten miljoonaluokan vahingot?

4. Onko hallitus toiminut osapuolena työmarkkinaneuvotteluissa ja kuinka estetään, ettei tästä muodostu yleistä toimintatapaa?

5. Mikä oli hallituksen valtiosihteereiden rooli ja mandaatti kiistaa ratkomaan asetetun selvityshenkilöryhmän kokouksessa?

6. Eikö omistajaohjausministeri (Sirpa) Paatero ole ollut tietoinen Postin hallituksen tekemistä päätöksistä, vaikka Postin hallituksessa jäsenenä on Paateron johtaman omistajaohjausyksikön virkamies ja onko ministeri puuttunut mahdollisiin tiedonkulun puutteisiin havaittuaan ne?

7. Miten hallitus aikoo turvata Postin lakisääteisten velvollisuuksien toteutumisen tulevaisuudessa ilman merkittäviä lisäkustannuksia veronmaksajille?

8. Miten hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta on käsitellyt Postin tilannetta tänä syksynä ja mahdollisesti sopinut hallituksen yhteisistä toimintalinjauksista?

9. Ovatko valtioneuvoston jäsenet pääministeri Rinne ja omistajaohjausministeri Paatero antaneet eduskunnalle virheellistä tietoa liittyen heidän tietoihinsa Postin tilanteesta?

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt