Yhä useampi pakolainen haluaa Saksasta kotiin – ”elän mieluummin hengenvaarassa Syyriassa”

Saksaan saapuneiden pakolaisten kerrotaan olevan kyllästyneitä täysiin pakolaiskeskuksiin, byrokratiaan, vieraaseen ruokaan ja työpaikkojen puutteeseen.

Yhä kasvava joukko Saksaan saapuneita pakolaisia palaa takaisin kotimaihinsa, kertoo Los Angele Times. Osa pakolaisista ostaa lentolippunsa itse. Toiset turvautuvat Saksan liittovaltion järjestämiin ja tukemiin matkoihin.

Saksaan on saapunut lehden mukaan viimeisen 13 kuukauden aikana 1,1 miljoonaa pakolaista muun muassa Syyriasta, Irakista ja Afganistanista.

Lehti kertoo että paluuhaluihin vaikuttavat liian täydet pakolaiskeskukset, laaja byrokratia, vieras ruoka, työpaikkojen puute ja joidenkin saksalaisten osoittama paheksunta muslimeja kohtaan.

Monet pakolaiset kertovat olevansa valmiita jättämään yhden Euroopan rikkaimmista maista palatakseen väkivallan, turvattomuuden ja köyhyyden riivaamiin kotimaihinsa.

Pakolaiset kertovat ymmärtäneensä, että ihmissalakuljettajat valehtelivat heille luvatessaan suuria taloja, hyväpalkkaisia työpaikkoja ja luksuselämää.

– Halusin elää rauhassa perheeni kanssa niin kaukana sodasta kuin mahdollista, kertoo 37-vuotias Abdulla, joka ajoi kuorma-autoa Irakissa.

– Mutta Eurooppa ei ole sellainen kuin mitä minulle luvattiin.

Monet Abdullan kaltaiset pakolaiset saapuivat Saksaan ajatellen, että heidän perheensä voisivat tulla perässä. Saksa teki kuitenkin perheenyhdistämisen vaikeammaksi peläten pakolaismäärän kasvavan rajusti, jos perheenjäsenet saapuvat maahan.

Nyt pakolaiset saattavat joutua odottamaan 2-5 vuotta saadakseen perheensä Saksaan. Lehden mukaan tämä on yksi pääsyistä sille, että jopa tuhannet pakolaiset päättävät lähteä Saksasta, vaikka maahan saapuu jopa 3 000 pakolaista päivittäin.

Irakin Saksan-suurlähetystö on myöntänyt viimeisen kolmen kuukauden aikana yli 1 500 matkustusasiakirjaa irakilaispakolaisille, jotka ovat halunneet lähteä takaisin kotimaahansa.

Abed-niminen syyrialaismies osti lentolipun Libanoniin oleskeltuaan Saksassa neljä viikkoa. Abed pettyi pahasti, kun hän ei saanut tuotua perhettään Saksaan.

– Kaipaan perhettäni paljon. Elän mieluummin hengenvaarassa perheeni kanssa Syyriassa kuin ilman heitä Saksassa.

Kommentit