Keskuskauppakamarin pääekonomisti Mauri Kotamäki. (Kuva: Lehtikuva/Roni Rekomaa)

Yhä lähes neljäsosa yrityksistä konkurssiriskissä

Nyt on kriittiset hetket rokotteiden suhteen, toteaa Keskuskauppakamari.

Kauppakamarien koronakriisin seurantakyselyjen perusteella näkyvissä on uskoa parempaan.

– Odotukset esimerkiksi liikevaihdon kehityksestä ovat optimistisia. Viime vuoden huhtikuussa vain 12 prosenttia yrityksistä odotti liikevaihdon pysyvän ennallaan, kun nyt helmikuussa näiden yritysten osuus oli peräti 38 prosenttia, Keskuskauppakamarin pääekonomisti Mauri Kotamäki sanoo.

Hyvä uutinen on myös se, että suurten haasteiden edessä olevien yritysten eli yli 50 prosenttia liikevaihtoa menettäneiden yritysten osuus on alentunut huhtikuun 21 prosentista kymmeneen prosenttiin.

Myös aikaisempaa pienempi osa yrityksistä vastaa koronaviruksen vaikuttavan yrityksen liiketoimintaan. Yrityksistä 14 prosenttia vastanneista kokee, ettei koronakriisi ole vaikuttanut yrityksen liiketoimintaan ollenkaan.

– Samalla on kuitenkin pidettävä mielessä, että vaikka keskimääräinen kehitys olisi hyvää, niin tietyillä toimialoilla tilanne on äärimmäisen tukala niin kauan, kun koronavirus jyllää keskuudessamme, Kotamäki muistuttaa.

Kauppakamarien tuoreesta kyselystä selviää, että myös yritysten konkurssin riski on laantunut sitten kriisin alun. Yhä edelleen kuitenkin 23 prosenttia vastanneista yrityksistä koki konkurssin riskin nousseen merkittävästi koronavirusepidemian takia. Maaliskuussa luku oli 34 prosenttia.

– Tämäkin mittari on siis tullut trendinomaisesti parempaan suuntaan. Mutta 23 prosenttia on edelleen hyvin korkea luku, Kotamäki muistuttaa.

Arviot henkilöstön määrän kehityksestä ovat samalla tasolla kuin huhtikuussa eli parannusta siinä ei ole vielä nähtävissä. Positiivinen kulma on kuitenkin se, että jättilomautusten tai -irtisanomisten sijaan toteutuneet vähennykset ovat olleet hieman maltillisempia.

– Vastanneista yrityksistä kaksi kolmasosaa aikoo pitää henkilöstön määrän ennallaan tai peräti kasvattaa sitä, kun vastaava luku oli noin 40 prosenttia viime vuoden huhtikuussa, Kotamäki sanoo.

Hänen mukaansa kyselyn tuloksista voi tulkita, että koronatilanne on normalisoitunut.

– Voisi sanoa, että tavattoman epänormaalista tilanteesta on tullut arkipäiväisempi. Sekä yritykset että kuluttajat ovat oppineet elämään pandemian aikaa, Kotamäki arvioi.

Kotamäki muistuttaa, että kyselytulosten positiivinen trendi ei kuitenkaan tarkoita, etteikö tilanne olisi edelleen päällä tai etteikö asioita voisi tehdä paremmin.

– Nyt on kriittiset hetket rokotteiden suhteen. Uusia maailmanmarkkinoita jaetaan jo ja suomalaisten yritysten olisi tärkeää olla etunenässä avittamassa myyntiä. Kaikkien hyvinvoinnin näkökulmasta olisi tavattoman tärkeää, että rokotusprojekti saataisiin maaliin mahdollisimman nopeasti ja tehokkaasti, Kotamäki sanoo.

Kauppakamarien kysely tehtiin 2.2.2021. Kyselyyn vastasi 3 134 kauppakamarien jäsenyritystä. Vastauksia kertyi kaikilta toimialoilta ympäri Suomen sekä kaiken kokoisista yrityksistä.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt