Donald Trump. LEHTIKUVA / AFP PHOTO Saul Loeb

Ydintarkkailijoita paikalle, ei enää sotaharjoituksia – Näin Donald Trump ja Kim Jong-un sopivat

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin mukaan harjoitusten lopettaminen säästää rahaa.

Yhdysvallat ei aio vähentää lainkaan joukkojaan Etelä-Koreassa, Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoo.

Trump avasi Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-unin kanssa tekemänsä sopimuksen sisältöä ja taustaa medialle lehdistötilaisuudessa Singaporessa.

”Yhteiseksi lausunnoksi” itse asiakirjassa kuvatussa sopimuksessa todetaan Yhdysvaltojen sitoutuneen turvatakuisiin Pohjois-Korealle.

Vaikka joukkoja ei poistetakaan, aikoo Yhdysvallat lopettaa välittömästi sotaharjoituksensa Etelä-Koreassa. Harjoitukset ovat ärsyttäneet Pohjois-Koreaa.

– Jatkamme harjoituksia, jos neuvottelut eivät etene, Trump totesi.

Trumpin mukaan harjoitusten lopettaminen säästää valtavat määrät rahaa.

Donald Trump sanoi kuitenkin haluavansa tuoda Etelä-Koreaan sijoitetut yli 30 000 amerikkalaista sotilasta jossain vaiheessa tulevaisuudessa takaisin kotiin.

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo totesi maanantaina, että Yhdysvallat suostuu vain ja ainoastaan Pohjois-Korean täyteen, vahvistettuun ja peruuttamattomaan luopumiseen ydinaseista”.

Sopimuksen lopullista mainintaa ydinaseista on kuitenkin arvosteltu epämääräiseksi.

Asiakirjassa sanotaan Kim Jong-unin ”vahvistaneen uudelleen vakaan ja horjumattoman sitoutumisensa Korean niemimaan täydelliselle riisunnalle ydinaseista”. Julistuksen varsinaisessa osassa molemmat johtajat toteavat, että ”Pohjois-Korea sitoutuu työskentelemään Korean niemimaan täydellisen ydinaseista riisunnan eteen, vahvistaen uudelleen huhtikuun 27. päivän Panmunjomin julistuksessa todetun”.

Panmunjomin julistuksella viitataan Kim Jong-unin ja Etelä-Korean presidentti Moon Jae-inin huhtikuussa allekirjoittamaan asiakirjaan. Siinä todettiin johtajien ”vahvistaneen yhteisen tavoitteen ydinaseista vapaan Korean niemimaan saavuttamisesta täydellisen ydinaseista luopumisen kautta”.

Trump vastasi medialle, että kyse on sanamuodoista huolimatta sitoumuksesta Yhdysvaltain vaatimaan täydelliseen ydinaseriisuntaan. Hänen mukaansa sopimuksen täyttymistä tullaan valvomaan.

– Meillä tulee olemaan paljon väkeä siellä. Tulemme tekemään heidän kanssaan töitä muissakin asioissa, Trump sanoi.

Presidentin mukaan Pohjois-Koreaan tullaan lähettämään tarkkailijoita Yhdysvalloista ja muualta.

– Olemme keskustelleet asiasta Kimin kanssa, Trump korosti.

Hänen mukaansa ydinaseista luopumisen eteen aletaan työskennellä heti. Trumpin mukaan prosessi tulee kestämään kauan, mutta se tehdään niin nopeasti kuin teknisesti mahdollista.

Presidentti korosti, että pohjoiskorealaiset tietävät, mitä heiltä odotetaan. Hänen mukaansa sopimusta ei olisi tullut, jos Pohjois-Korea ei olisi suostunut aseistariisuntaan Yhdysvaltojen haluamalla tavalla.

– Hän tiesi sen jo ennen tänne tulemista. Ei se ollut yllätys, Trump sanoi.

Pohjois-Korealle asetetut pakotteet pysyvät Donald Trumpin mukaan voimassa vielä toistaiseksi. Hän kuitenkin totesi odottavansa innolla, että pääsee purkamaan niitä.

– Pakotteet poistuvat, kun Ydinaseet eivät enää ole kuvioissa, Trump sanoi.

Hän arvioi Kim Jong-unin luottavan hänen kykyynsä saada asioita aikaiseksi ja noudattavan sopimusta.

– Hän oli hyvin tiukasti sitä mieltä, että hän haluaa toimia näin. Uskon, että hän saattaa haluta tätä yhtä paljon tai jopa enemmän kuin minä. He näkevät Pohjois-Korealla valoisan tulevaisuuden, Trump selvitti.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt