Neuvostoliiton ensimmäisen ydinkokeen sienipilvi. Wikimedia Commons

Ydinshokin salainen dokumentti: Tämä paljasti Neuvostoliiton pommin

CIA:n huippusalainen raportti kertoi säteilyhavainnosta Tyynellämerellä vuonna 1949.

Yhdysvaltain tiedustelu teki syyskuussa 1949 shokkihavainnon, joka mullisti amerikkalaisten käsityksen toisen maailmansodan jälkeisistä voimasuhteista.

Yhdysvaltain presidentti Harry S. Truman sai liki päivälleen 70 vuotta sitten pöydälleen vain pienen piirin tietoon annetun asiakirjan. George Washington yliopiston National Security Archive on julkaissut alla näkyvän paperin nyt ensimmäistä kertaa.

Keskustiedustelupalvelu CIA:n johtaja amiraali Roscoe Hillenkoetterin laatimassa syyskuun 9. päivälle päivätyssä asiakirjassa kerrottiin varovaisin sanakääntein ”epätavallisesta radioaktiivisesta saastumisesta” pohjoisella Tyynellämerellä. Luvut olivat moninkertaiset normaaliin verrattuna. Niille tarjottiin kolmea mahdollista selitystä. Hillenkoetterin ensimmäinen arvio oli kylmäävä.

”Ydinräjähdys Aasian mantereella”, paperissa todetaan.

Lopussa mainitaan, että ”tämän raportin jakelu on ollut äärimmäisen rajattua, koska ihmisen aiheuttamsta ydinräjähdyksestä ei ole tässä vaiheessa ollut mitään vahvistusta”.

”Yritämme parhaillaan saada vahvistuksen sille, mitä tarkalleen on tapahtui. Tätä raporttia pyydetään kohdeltavan ja käsiteltävän äärimmäisellä varovaisuudella kunnes lisävahvistus saadaan”, amiraali Hillenkoetter päättää.

Amerikkalaistiedustelun ensiarvio osoittautui pian pitäväksi. Presidentti Trumanille vahvistettiin syyskuun 21. päivänä, että Neuvostoliitto oli suorittanut onnistuneen ydinkokeen. Se oli jymy-yllätys amerikkalaisille, jotka eivät uskoneet Neuvostoliiton aseohjelman tuottavan tulosta ennen vuotta 1953. Truman päätti julkistaa asian maailmalle ennen Neuvostoliittoa ja kertoi pommista julkisesti kaksi päivää myöhemmin.

National Security Archiven tästä löytyvän artikkelin mukaan ydinkokeen julkistaminen yllätti puolestaan Neuvostoliiton, joka ei uskonut amerikkalaisten kykenevän havaitsemaan räjähdystä.

Arkaluontoinen raportti kertoi NL:n ydinkokeen ensihavainnosta. National Security Archive

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt