Satelliittikuva Brasiliasta Mato Grosson osavaltiosta 20. elokuuta. LEHTIKUVA / AFP

WWF: Amazonin tilanteeseen on puututtava pikaisesti

Ympäristöjärjestö vetoaa EU:n puheenjohtajamaa Suomeen, että unioni toimisi yhteisrintamana sademetsän tuhon estämiseksi.

Ympäristöjärjestö WWF vaatii, että poliitikkojen pitää puuttua pikaisesti Brasiliassa sijaitseva Amazonin sademetsän tilanteeseen. Metsäpaloja on järjestön mukaan ollut alkuvuoden aikana jopa 70 prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

– Tutkijat ovat asiasta yksimielisiä: suurin syy metsäpaloille ovat ihmisen toimet. Metsää hakataan ja sen jälkeen poltetaan pääasiassa maatalouden, erityisesti karjalaitumien, tarpeisiin, kertoo WWF:n suojelujohtaja Jari Luukkonen tiedotteessa.

WWF muistuttaa, että Amazon on ilmastonmuutoksen torjunnan ja luonnon monimuotoisuuden kannalta elintärkeä alue koko maapallolle. Jos Amazon tuhoutuisi, menettäisimme järjestön mukaan noin 20 prosenttia maapallon makeasta vedestä, 10 prosenttia biodiversiteetistä ja 20 prosenttia hapentuotannosta.

– Amazonin suojeleminen ei ole vain Brasiliaa koskeva asia. Kyseessä on koko maapallon ja sen lajien kannalta korvaamattoman arvokas alue. Siksi tarvitsemme nyt vahvoja kansainvälisiä toimia, jotta Amazonin tuhoutuminen voidaan estää, Luukkonen toteaa.

WWF vetoaa Suomen hallitukseen Suomen ollessa EU-puheenjohtajamaa, että EU:n on yhteisrintamana puututtava Amazonin tilanteeseen pikaisesti. Lisäksi kesäkuussa sovittu vapaakauppasopimus EU:n ja Latinalaisen Amerikan Mercosur-maiden välillä pitäisi valjastaa Amazonin sademetsän tuhon estämiseksi.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt