Wolfgang Schäuble. LEHTIKUVA / PEKKA SAKKI

Wolfgang Schäuble CDU-valinnasta: Hän saisi Saksan laidat kuriin

Liittopäivien puhemiehen mukaan Friedrich Merz ja Angela Merkel kykenisivät yhteistyöhön.

Saksan parlamentin puhemies Wolfgang Schäuble (CDU) on kulisseissa tukenut Saksan kristillisdemokraattien (CDU) puheenjohtajaksi Friedrich Merziä.

Nyt Schäuble ilmoittaa asiasta virallisesti:

– Se olisi paras vaihtoehto maallemme, jos Fierdrich Merz saisi puoluekokouksessa enemmistön taakseen, Schäuble sanoo Frankfurter Allgemeinelle.

– Tämä helpottaisi poliittisen kentän keskellä olevien voimien yhdentymistä ja vakauttaisi järjestelmäämme. Poliittiset laidat heikkenisivät.

CDU valitsee uuden puheenjohtajan 7. joulukuuta puoluekokouksessa Hampurissa väistyvän puheenjohtajan, liittokansleri Angela Merkelin tilalle.

Merz on CDU:n entinen parlamenttiryhmän puheenjohtaja. Näkyvimmät seuraajaehdokkaat ovat hänen lisäkseen puoluesihteeri Annegret Kramp-Karrenbauer ja terveysministeri Jens Spahn.

Kramp-Karrenbauer kärkkyy kannatusmittausten kärjessä, Merz on toisena ja Spahn näyttää pudonneen kilvasta jääden selvästi kaksikon taakse. Uudesta puheenjohtajasta voi myös tulla hyvin todennäköisesti seuraava kansleri.

Merkel ilmoittanut haluavansa jatkaa liittokanslerina kautensa loppuun seuraavat kolme vuotta.

Jos Merz valittaisiin CDU:n puheenjohtajaksi, hän ja Merkel pystyisivät Schäublen mukaan tekemään hyvää yhteistyötä.

Kannatusmittauksista huolimatta valinnan tekevät kuitenkin 1001 puoluekokousedustajaa.

Kaikki kolme ovat arvokonservatiiveja ja oikeammalla kuin Merkel, Merz ja Spahn vielä enemmän kuin Kramp-Karrenbauer.

Spahn ja Merz ovat talousliberaaleja. Spahn on kritisoinut Merkelin pakolaispolitiikkaa, jota hän pitää liian liberaalina.

Kolmikko on esitellyt itseään marraskuussa vaalikiertueella CDU:n järjestämässä kahdeksassa alueellisessa tilaisuudessa eri puolilla Saksaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt