Jane Austenin kotimuseo Etelä-Englannin Chawtonissa.

Woke-ilmiö iski Jane Austeniin: Teenjuontia ja orjakauppaa selvitetään

Kotimuseo kertoo vierailijoille tietoiskuilla kirjailijan ongelmallisesta historiasta.

Kirjailijan Jane Austenin (1775-1817) kotimuseo on ilmoittanut arvioivansa klassikkokirjailijan ongelmalliseksi koettua asemaa 1700- ja 1800-luvun kolonialismissa.

Pappina toimineella kirjailijan isällä George Austenilla oli yhteyksiä Karibianmerellä sijaitsevaan Antiguan sokeriplantaasiin. Museon johtaja Lizzie Dunfordin mukaan Regency- eli Yrjöjen aikakauden kolonialismi nostetaan aiempaa näkyvämmin esiin rakennukseen pystytettävillä kylteillä.

Jane Austen on tunnettu muun muassa Ylpeys ja ennakkoluulo– ja Kasvattitytön tarina -teoksistaan. Ne kuvaavat aikakauden englantilaista keskiluokkaa osin myös satiirin keinoin.

Kirjoissa esiintyvä runsas teenjuonti on herättänyt viime aikoina keskustelua osana Black Lives Matter -liikehdintää. Teessä käytetty sokeri ja vaatteiden puuvilla ovat ”imperiumin tuotteita” ja samalla myös historiallisesti ongelmallisia.

Lizzie Dunfordin mukaan nyt aloitettu hanke on osa ”harkittua historiallista arviointia”.

– Hänen perheensä kulutti orjakaupan osana hankittua teetä, sokeria ja puuvillaa. Heillä oli myös läheisempiä yhteyksiä siihen sukulaisten ja ystävien kautta, Dunford sanoo Telegraph-lehdelle.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt