”Wilson Kirwa – rohkaiseva esimerkki”

Eduskunnan keskustelussa hallituksen kehityspoliittisesta selonteosta hyväksi esimerkiksi nostettiin Wilson Kirwa.

Kokoomuksen kansanedustaja Pauli Kiuru kuvaili keskustelussa maahanmuuttaja Wilson Kirwan vaiheita.

– Kenialaistaustainen Wilson Kirwa tuli ensimmäisen kerran Suomeen 1997. Hänen tarinansa on täynnä mielenkiintoisia käänteitä, jotka ovat rohkaisevia. Uusin vaihe liittyy markkinoille lanseerattavaan kahviin. Siinä yhdistyy maahanmuutto, yrittäjyys, kauppa, suomalais-kenialainen sisu ja raaka-ainetoimittajien arvostaminen, Kiuru sanoi.

Kansanedustaja jatkoi, että ”yrityksen sivuilla luvataan, että kahvinviljelijät saavat avullamme paremman hinnan viljelemistään kahvipavuista, pystyvät luomaan perheilleen paremman tulevaisuuden, uskon huomiseen sekä paremmat viljely- ja elinolosuhteet. Näin viljelijät pystyvät maksamaan lastensa koulunkäynnin”.

– Näitä rohkaisevia esimerkkejä tarvitsemme lisää, Pauli Kiuru sanoi.

Hän totesi, että joulukuussa hyväksytyn talousarvion mukaisesti Suomi lisää 130 miljoonalla eurolla valtion omistaman kehitysrahoittaja Finnfundin rahoitusta.

Tavoitteena on köyhyyden vähentäminen työpaikkojen ja kestävän talouskasvun kautta rahoittamalla kehitysmaiden yritysten investointeja. Painopisteinä ovat muu muassa uusiutuva energia, kestävä metsätalous ja ruokaturva.

– Finnfund pyrkii saamaan tuottoa sijoituksilleen, mutta se ei jaa voittoa omistajilleen ulkoministeriölle ja Finnveralle. Voitot sijoitetaan uusiin hankkeisiin. Puolet sijoituksista on Afrikassa. Köyhissä maissa ja vaikeissa olosuhteissa onnistuminen on sekä rahoittajan, kohdemaan ja erityisesti paikallisten väestön etu, Pauli Kiuru totesi.

Kommentit