Maahanmuuttovirasto tarkisti satoja päätöksiä tapauksen vuoksi. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Wille Rydman: Väitettiin Suomen lähettävän ihmisiä kuolemaan

KRP epäilee huijausta ihmisoikeustuomioon johtaneessa tapauksessa.

Keskusrikospoliisi epäilee, että Suomesta Irakiin palautettu ja siellä väitetysti kuollut turvapaikanhakija onkin elossa. KRP on aloittanut esitutkinnan epäillyistä törkeästä petoksesta ja törkeästä väärennyksestä.

– Tämän tapauksen johdosta eduskunnassa väitettiin Suomen ”lähettävän ihmisiä kuolemaan”, ja lopulta kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden irakilaisten palauttaminen jopa keskeytettiin. Aika nolo juttu myös EIT:lle, jos juttu paljastuu tekaistuksi, kokoomuksen kansanedustaja Wille Rydman tviittaa.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) katsoi viime vuoden marraskuussa Suomen rikkoneen tapauksessa Euroopan ihmisoikeussopimusta. EIT:n mukaan Suomi rikkoi ihmisoikeussopimuksen toista ja kolmatta artiklaa. Niissä käsitellään oikeutta elämään ja kielletään kidutus tai muu epäinhimillinen kohtelu. Tuomioistuimen mukaan viranomaiset eivät suorittaneet riittävän perusteellista arviota siitä, millaisille riskeille palautettava altistuisi kotimaassaan.

Tapaus herätti valtavasti kohua. Sen seurauksena muun muassa Maahanmuuttovirasto tarkisti satoja turvapaikkapäätöstä uudelleen ja kielteisen päätöksen saaneiden palautukset keskeytettiin.

Myös poliitikot ottivat asiaan aktiivisesti kantaa.

Opetusministeri ja vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson muun muassa totesi tapauksen olevan traaginen esimerkki siitä, että Suomen on muutettava kiireellisesti turvapaikkapolitiikkaansa. Sisäministeri ja vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo taas luonnehti tuomioistuimen ratkaisua Helsingin Sanomille ”erittäin painavaksi, merkittäväksi ja vakavaksi” ja sellaiseksi, jota oikeusvaltiossa ei tulisi tapahtua.

Kokoomuksen kansanedustaja Heikki Vestman toteaa tapauksen olleen joidenkin mielestä ”häpeä Suomelle”.

– Sisäministerin mukaan pelissä olivat ihmisoikeudet. Pidin tuolloin palautusten keskeyttämistä järjettömänä, Vestman kirjoittaa Facebookissa.

– Koska tämä sinisilmäisyys loppuu? Se tulee kalliiksi, hän jatkaa.

Muistatteko Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen langettavan tuomion Suomelle irakilaisen turvapaikanhakijan…

Posted by Heikki Vestman on Wednesday, April 22, 2020

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt