Wille Rydman. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Wille Rydman: Kävi niin tai näin, voittajia ei löydy

Kansanedustajan mielestä soten valmistelussa on edessä vain huonoja vaihtoehtoja.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta käsittelee parhaillaan viimeistä lausuntoa sote- ja maakuntauudistuksesta. Valiokunnan jäsen Wille Rydmanin (kok.) mukaan on vielä mahdotonta ennakoida, milloin lausunto valmistuu.

Kiire tulee Rydmanin mukaan joka tapauksessa. Hänen mielestään edessä on oikeastaan vain huonoja vaihtoehtoja.

− On mahdollista, että käy samoin kuin neljä vuotta sitten – koko hallituskauden ajan valmisteltu jättihanke kaatuu viime metreillä. Tai sitten osia siitä hyväksytään julmetun loppukiireen saattelemana, mikä lisää riskiä virheratkaisuille, Rydman kirjoittaa Verkkouutisten blogissa.

− Kävi niin tai näin, prosessissa tuskin on voittajia. Maaliin mennessäänkin uudistus on edelleen raakile, jota seuraava hallitus joutuu jalostamaan vielä monilta aivan olennaisiltakin osin. Ja vaikka hanke kaatuisi, ei seuraavakaan eduskunta voi väistää uudistuspaineen olemassaoloa, hän lisää.

Rydmanin mielestä pari viimeistä hallituskautta osoittavat, että ”kunnianhimotasoltaan ylivoimaisia hankkeita ei kannata yrittää puristaa yhdessä vaalikaudessa toteutettavaksi”.

− Sellaiset yritykset ovat tuottaneet epäonnistumisia toisensa perään, eikä isänmaa kestä enää kovin monta vaalikautta samanlaista sähellystä. Jos siis haluaa tehdä uudistuksen tietyllä hallituspohjalla ja nelivuotisen vaalikauden antamassa aikaraamissa, kannattaa tavoitteet asettaa siinä määrin maltilliselle tasolle, että aikataulussa on mahdollista pysyä.

− Suuren mittakaavan järjestelmämuutokset taas kannattaa suosiolla alistaa parlamentaariselle valmistelulle ja toteuttaa ne ylivaalikautisesti, Rydman sanoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt