Wille Rydman Guggenheim-diilistä: En kehtaisi tehdä veronmaksajan laskuun

Kansanedustajan mukaan hänen uskonsa Guggenheim-museoon ei riitä.

Kokoomuksen kansanedustaja, Helsingin kaupunginvaltuutettu Wille Rydman on erotellut Facebookissa päivityksessään Guggenheim-museodiilistä faktat ja ”uskonvaraiset asiat”.

Tosiasioihin Wille Rydmanin mukaan kuuluu, että Helsingin kaupunki vastaisi kiinteistön hoito- ja ylläpitokustannuksista, kaupunki ei perisi vuokraa tontista eikä kaupunki perisi reaalisesti vuokraa myöskään kiinteistöstä.

Rydman luettelee tosiasiaksi myös, että kaupunki maksaisi rakentamiskuluista 80 miljoonaa ja takaisi tukisäätiön 35,5 euron lainan, jonka kulut on nimetty ”vuokraksi”. Lisäksi diili edellyttää hänen mukaansa museon pääsevän vuosittaisen 1,3 miljoonan euron vos-tuen piiriin, ja ”yksityiseen” rahoitukseen on laskettu myös valtionyhtiöiden lupaama tuki.

Seuraavaksi Wille Rydman listaa Guggenheim-diilin uskonvaraiset asiat.

Niitä on hänen mukaansa kaksi: ”1) Museon mittavat elinkeino- ja matkailuvaikutukset 2) Että budjetti todella pitää.”

– Minun uskoni ei riitä kumpaankaan. Omilla rahoillani en tällaista diiliä tekisi, enkä kyllä kehtaisi tehdä veronmaksajankaan laskuun, Wille Rydman kirjoittaa.

Wille Rydmanin Facebook-seinän keskustelussa Guggenheimin hyötyä on verrattu Kreikan Akropoliin. Kansanedustaja arvelee, ettei Guggenheim välttämättä olisi ihan sen veroinen.

– Akropoliin rakentaneet muinaiset kreikkalaiset tekivät itsevarmasti jotain omaperäistä ja uutta. Eivät ostaneet oletettua arvostusta maksamalla kansainvälisen ketjun haarakonttorista, Rydman vastaa.

– Turistit hakevat Suomesta yleensä jotain ainutkertaista eksotiikkaa; eivät sellaisia asioita, joita voi nähdä ja kokea muuallakin.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt