Verkkouutiset

Wille Rydman: Sinimustat värit pysyvät marginaali-ilmiönä

Kansanedustajan mukaan fasismin aate pohjautuu yksilön vastuun pakenemiseen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kansanedustaja Wille Rydman (kok.) toteaa fasismin aatehistoriallisen ytimen olevan radikaalissa individualismin, intellektualismin ja demokratian vastustamisessa.

Vaikka kyseiset aatteet ovat jyrkästi länsimaiselle yhteiskuntajärjestykselle vieraita, saavat ne polttoaineensa sen perusolemuksesta.

– Vapautettuaan yksilön länsimainen yhteiskunta on sälyttänyt yksilön harteille myös äärimmäisen vastuun. Moni kokee sen tietoisesti tai tiedostamattaan suorastaan murskaavana. Loputtomien valinnanmahdollisuuksien – ja niiden seurauksista vastaamisen – maailma on yllättävän monelle todella ahdistava paikka, Wille Rydman kirjoittaa Facebook-julkaisussaan.

Hänen mukaansa fasismin lumo liittyy keskeisesti illuusioon siitä, että yksilöllistä vastuuta sittenkin voisi paeta.

– Että voisi sulautua osaksi joukkoa, jonka osana yksilöllinen vastuu liudentuu. Että voisi luottaa Suuren Johtajan viisauteen ilman, että tarvitsisi punnita argumenttien painavuutta itse. Että voisi lakaista yhteiskunnan sisäiset jännitteet kollektivistisen yhteishengen alle, Rydman jatkaa.

Kansanedustaja pitää fasistista henkeä uhkana yhteiskunnalle, jonka ankkuroi itsensä individualismiin.

– Fasismin henki kuitenkaan harvoin on vaarallisimmillaan siellä, missä se sonnustautuu historiallisiin tunnuksiinsa ja sinimustiin väreihinsä. Sellaisena läntinen yhteiskunta osaa sen vanhastaan tunnistaa ja torjua. Sellaisena se on myös tuomittu pysymään marginaali-ilmiönä. Hyvä niin, Wille Rydman sanoo.

Hän arvioi ”fasismin massapsykologian” toimivan nykyisin myös irrallaan sen historiallisista tunnuksista.

– Olemme nähneet ”joukkovoiman” marssivan kaduilla ja painostavan demokraattisesti valittua eduskuntaa pyörtämään päätöksensä. Olemme nähneet karismaattisten ilmastoprofeettojen lietsovan nuorisoa hysteeriseen joukkohurmokseen. Näemme sosiaalisessa mediassa toisinajattelijoiden paatoksellista lynkkaamista ja sosiaalista eristämistä, Rydman toteaa.

– Mainitut ilmiöt eivät tunnusta fasismia aatteena, mutta ne noudattavat sen toimintalogiikkaa ja aatteellista ydintä, jossa yksilö alistetaan yhteisölle, älyllisyys iskulauseille ja yhteiskunnallinen moniäänisyys Yhden Ainoan Totuuden vaatimukselle. Sellainen on vaarallista aina – riippumatta siitä, minkälaisen aatteellisen toogan se kulloinkin yllensä kietoo.

https://www.facebook.com/WilleRydman/posts/10157037875578733

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)