X
SULJE MAINOS
Raskaana oleva nainen Helsingissä. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Washington Postissa ei enää saa kirjoittaa raskaana olevista naisista

Mediatalo haluaa edistää osallistavampaa kulttuuria.

Washington Post -lehti ohjeistaa toimittajiaan ja työntekijöitään kirjoittamaan ”raskaana olevista naisista ja muista raskaana olevista yksilöistä” eikä pelkästään ”raskaana olevista naisista”. Tarkoituksena on edistää osallistavampaa kulttuuria, kertoo uutissivusto Daily Caller.

Washington Post päivitti hiljattain tyylikirjansa, jossa käydään läpi mediatalon kirjallisen viestinnän ohjeet.

– Vaikka biologia sanelee sen, kuka voi tulla raskaaksi, se ei aina heijasta sukupuoli-identiteettiä. Jos käytämme sanaa raskaana olevat naiset, suljemme pois ne henkilöt, jotka ovat transsukupuolisia ja ei-binäärisiä, tyylikirjassa todetaan.

– Meidän on kuitenkin pidettävä huolta siitä, että pyrkimyksemme olla osallistavampia eivät toteudu muiden syrjäytyneiden ryhmien, kuten naisten, kustannuksella ja lisää siten syrjäytymisen tunnetta.

Tyylikirja ohjeistaa kirjoittajia ”katsomaan kontekstia”, jossa he keskustelevat raskaudesta. Kirjoittajien tulisi olla ”vivahteikkaita ja huomaavaisia” sekä ”pyrkiä olemaan mahdollisimman osallistavia”.

Kun kirjoittajat ovat varmoja siitä, että kyseessä olevat ihmiset kokevat olevansa naisia, tyylikirjan mukaan on hyväksyttävää puhua ”raskaana olevista naisista”. On myös hyväksyttävää puhua ”raskaana olevista naisista”, jos viitataan tutkimukseen, joka käyttää tätä ilmausta.

– Muissa tilanteissa, ollaksesi osallistavampi, käytä ilmaisua raskaana olevat naiset ja muut raskaana olevat yksilöt. Kyllä, tämä on hieman monimutkainen ilmaus, mutta etuna on se, että näin asia voidaan ilmaista kattavimmalla mahdollisella tavalla lehtijutussa, tyylikirjassa todetaan.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt