Titanicin keula vuonna 2004. / Wikimedia Commons

Titanicin hylyn suurlöytö olikin peitetarina salaiselle operaatiolle

Titanicin löytäneen Robert Ballardin mukaan maailman ei haluttu tietävän USA:n projektista.

Vuonna 1912 uponneen RMS Titanic -matkustajalaivan hylky löydettiin vuonna 1985. Aiemmin hylkyä ei voitu etsiä, koska sukellustekniikka ei ollut riittävän kehittynyttä.

Vuosia oltiin siinä käsityksessä, että hylyn etsinnässä oli kyse puhtaasti tutkimuksellisista tarkoituksista. Löydön tehnyt Robert Ballard kertoo CNN:lle, että kyseessä oli kuitenkin ”juoni”.

Ballardin mukaan tutkimusretki oli osa salaista Yhdysvaltain armeijan tehtävää, jossa tarkoituksena oli löytää kaksi uponnutta ydinsukellusvenettä merenpohjasta.

─ He eivät halunneet maailman tietävän sitä, joten tarvittiin peitetarina, Ballard kertoo.

Ballard oli Yhdysvaltain laivaston komentaja ja tiedemies Woods Holen merentutkimuksen instituutissa. Laivasto tarjosi hänelle rahoituksen ja mahdollisuuden etsiä Titanic, mutta vain siinä tapauksessa, että hän ensin etsii USS Thresherin ja USS Scorpionin, kaksi amerikkalaista ydinsukellusvenettä, jotka upposivat 1960-luvulla.

─ Me tiesimme, missä sukellusveneet ovat. He halusivat minun menevän takaisin sinne ilman, että venäläiset ovat kannoillani.

─ Titanicin etsintä oli loistava peitetarina, ja lehdistö oli totaalisen tietämätön siitä, mitä olin tekemässä, Ballard sanoo.

Kun Scorpionin ja Thresherin tutkimukset saatiin valmiiksi, aikaa Titanicin tutkimusretkelle oli vain 12 päivää.

Ensimmäisellä matkallaan uponnut alus löytyi Pohjois-Atlantin pohjasta noin 3,7 kilometrin syvyydestä.

─ Kun löysimme Titanicin, olimme luonnollisesti hyvin innoissamme, koska se oli vaikea työ. Me onnistuimme siinä.

Kuuluisa löytö keräsi paljon median huomiota, mutta tutkimusretken todellinen tausta pidettiin piilossa.

New York Times haastatteli hankkeessa mukana olleita viikko löydön jälkeen. Laivaston tiedottaja, kapteeni Brent Baker sanoi projektin tarkoituksen olleen yksinkertaisesti testata, miten merentutkimusjärjestelmät toimivat.

Woods Holen merentutkimuskeskuksen johtaja Robert Spindel kiisti, että hankkeeseen olisi liittynyt sotilaallisia päämääriä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt