Kerrostalon rakennustyömaa Vermonniityssä Espoossa 11. syyskuuta 2019. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Sari Multala: Vuokrataso on karannut käsistä

Kansanedustaja muistuttaa, että asuntopolitiikalla on varmistettava mahdollisuus kohtuuhintaiseen asumiseen.

– Vuokrataso on erityisesti pääkaupunkiseudulla karannut käsistä. Asumisen hintaan vaikuttaa eniten rakentamisen määrä suhteessa kysyntään. Sen sijaan, että valtio kannustaisi yksityisiä toimijoita investoimaan asuntotuotantoon, lisää se merkittävästi Ara-tuettujen asuntojen määrää. Tutkijat ovat todenneet, että tämä ei hillitse yleisen vuokratason nousua, kansanedustaja Sari Multala (kok.) sanoo tiedotteessa.

Asuntopolitiikka on myös työllisyyspolitiikkaa. Multalan mukaan asumisen hinta ei saisi muodostua esteeksi muuttaa työn perässä toiselle paikkakunnalle. Hallituksen tulisikin ennen kaikkea ohjata asuntotuotannon määrää MAL-sopimusten kautta. Uusissa sopimuksissa pääpaino pitäisi siirtää liikennehankkeisiin, jotka mahdollistavat asuntotuotannon hyvien liikenneyhteyksien varrelle.

Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA julkaisi lokakuussa raportin Asuntoja ahkerille. Raportissa käytiin läpi toimenpiteet, joita suositellaan ja joita ei suositella asuntopolitiikan edistämiseksi. Raportissa todetaan muun muassa, että valtion tukema kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen rakentaminen syrjäyttää vapaarahoitteisten asuntojen rakentamista. Sillä ei myöskään kokonaisuudessaan lisätä tarjontaa alueilla, joilla kaavoitettujen asuntoneliöiden määrä on rakentamista rajoittava tekijä.

– Mielestäni Ara-järjestelmä tulisi ottaa kriittiseen tarkasteluun ja selvittää, onko sille nykyisessä laajuudessaan perusteita ja tarvetta tulevaisuudessa. Vapaarahoitteisen asuntotuotannon lisääminen on ainut tapa varmistaa riittävä asuntokanta, jolloin myös markkinat toimivat, Multala toteaa.

– Hallituksen tehtävänä on taata, että asuntopolitiikka on tarkoituksenmukaista. Nyt tavoitteet ja keinot ovat ristiriidassa keskenään. Toivottavasti tässä tehdään korjausliike.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt