Vuokra-asuntojen tarjonta on kasvanut viime vuosina. LEHTIKUVA / MESUT TURAN

Vuokrat nousivat eniten suurissa kaupungeissa

Vuokramarkkinoiden eriytymiskehityksen arvioidaan voimistuneen jo ennen koronaa.

Vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen vuokrat nousivat Tilastokeskuksen mukaan loka-joulukuussa koko maassa keskimäärin yhden prosentin vuodentakaisesta ja 0,2 prosenttia edellisestä vuosineljänneksestä. Pääkaupunkiseudulla nousua oli 1,3 prosenttia viime vuodesta ja 0,2 prosenttia edellisestä neljänneksestä, kun muualla maassa vastaavat luvut olivat 0,8 ja 0,1 prosenttia.

Eniten vuokrat nousivat loka-joulukuussa Turussa, vuodentakaisesta 1,6 prosenttia. Keravalla nousua oli 1,5 prosenttia. Espoossa, Vantaalla ja Porvoossa vuokrat nousivat 1,4 prosenttia. Helsingissä ja Tampereella nousua oli 1,2 prosenttia.

Suomen Vuokranantajien ekonomisti Sakari Rokkanen toteaa vuokrien nousseen suurissa kaupungeissa selkeästi keskisuuria ja pieniä kaupunkeja nopeammin. Poikkeuksen tosin muodostavat Kerava, Järvenpää ja Porvoo, mutta ne kuuluvatkin pääkaupunkiseudun työssäkäyntialueeseen.

– Vuokramarkkinoiden eriytymiskehitys on lähtenyt voimistumaan jo ennen koronaa. Monissa keskisuurissa kaupungeissa vuokra-asuntojen tarjonnan kasvu on paikoitellen ollut hyvinkin voimakasta kysynnän kehitykseen nähden. Suurissakin kaupungeissa on valmistunut viime vuosina ennätysmäärä uusia asuntoja, mutta varsinkin pienten asuntojen tarjonnalla on ollut vaikeuksia pysyä kysynnän perässä, Rokkanen arvioi.

Myös Rovaniemellä vuokrat nousivat lähes yhtä paljon kuin pääkaupunkiseudulla.

– Rovaniemen viime vuoden vuokrakehitystä voidaan pitää yllättävänä, kun huomioidaan koronan aiheuttamat haasteet Lapin matkailukeskukselle. Toisaalta juuri nämä haasteet voivat osaltaan selittää kehitystä ja näkyä vuokra-asuntojen kysynnässä. Muualta Lapista on voitu hakeutua töiden vähentyessä maakuntakeskukseen. Rovaniemen väestökehitys oli viime vuonna positiivista, Rokkanen pohtii.

Suurista kaupungeista vapaarahoitteiset vuokrat ovat Tilastokeskuksen mukaan vuoteen 2015 verrattuna nousseet eniten Vantaalla, Turussa, Tampereella ja Helsingissä. Pienintä vuokrien nousu on ollut Seinäjoella, Riihimäellä, Hämeenlinnassa, Kotkassa ja Lahdessa. Pääkaupunkiseudulla vuokrat ovat nousseet runsaat 8 prosenttia ja muualla Suomessa 6,3 prosenttia vuodesta 2015.

Vapaarahoitteisissa vuokra-asunnoissa korkein keskivuokrataso on Helsingissä, 21,5 euroa neliöltä. Matalin vuokrataso on Kouvolassa, 10,9 euroa neliöltä. Viimeisen kuuden kuukauden aikana solmituissa uusissa vuokrasuhteissa yksiön keskimääräinen vuokraneliö maksoi Helsingissä 27,7 euroa, Tampereella 19,4 euroa ja Turussa 18,3 euroa.

Lue myös:

Asuntosijoittamisen kiinnostavuuden varoitetaan vähenevän

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt