X
SULJE MAINOS

Vuodettu Kremlin sähköposti: Ukrainan sodan johtajia hämärässä veljeskunnassa

Venäläisen hakkeriryhmän hankkiman sähköpostikirjeenvaihdon perusteella Kremlillä on kytköksiä Ukrainan separatistitaistelijoiden nokkamiehiin.

Venäläinen hakkeriryhmä Shaltai Boltai on julkaissut suuren määrän korkea-arvoisten Kremlin virkamiesten sähköposteja. Niiden joukossa on muun muassa Kremlin kotimaan politiikan päällikön Vjatseslav Volodinin avustajalle Aleksei Anisimoville lähetetty sähköposti, jossa ehdotetaan venäläisen sotaveteraanijärjestön jäsenien palkitsemista virallisilla tunnustuksilla.

Sähköposteja läpikäyneen bloggarin Christo Grozevin mukaan ”Taistelun veljeskunta” -niminen järjestö on perustettu vuonna 1997. Sen puheenjohtajana toimii Venäjän joukkoja Afganistanin sodassa johtanut kenraali Boris Gromov.

Viime vuoden maaliskuun 22. päivänä lähetetty sähköpostiviesti sisältää listan, jolla on 22 nimeä. Kolmelle henkilölle ehdotetaan viestissä Kremlin myöntämää ansiomitalia, neljälle kunniakirjaa ja lopuille kiitoskirjettä. Listalla olijoiden joukosta löytyy yllättäviä henkilöitä. Heidän ja sähköpostiviestin lähettämisajankohdan perusteella palkintoehdotuksilla on vahva kytkös Ukrainan tapahtumiin.

Mystinen oligarkki

Viestissä ehdotetaan ansiomitalin antamista Konstantin Malofejeville. Malofejev, 40, tunnetaan ääriortodoksisena suursijoittajana. Hän on noussut viime vuosina presidentti Vladimir Putinin lähipiiriin.

Malofejevilla tiedetään myös olevan vahvoja kytköksiä Kremlin kohuttuun politologiin ja niin kutsutun ”Suur-Venäjä” -aatteen isään Aleksandr Duginiin. Lisäksi Malofejevin väitetään rahoittaneen Itä-Ukrainan separatistiliikkeitä.

Malofejev teki myös viime vuoden tammikuussa paljon huomiota herättäneen vierailun Krimille. Tuolloin yli 100 000 Sevastopolin asukasta kerääntyi rukoilemaan, kun Malofejev saapui kaupunkiin Venäjän ortodoksisen kirkon patriarkan Kirillin kanssa. Suursijoittajan omien sanojen mukaan vierailua ei ollut suunniteltu etukäteen. Hän kertoo olleensa pyhiinvaellusmatkalla ja lentokoneensa joutuneen laskeutumaan Sevastopoliin talvimyrskyn takia.

Vuodetussa sähköpostissa Malofejevin todetaan kuuluvan Taistelun veljeskuntaan. Hän ei kuitenkaan tiettävästi ole minkään sodan veteraani.

Novaja Gazetan hiljattain julkaiseman Venäjän hallinnon Ukraina-strategiaa käsittelevän muistion huhutaan olevan peräisin Malofejevilta.

Pahamaineinen sotapäällikkö

Malofejeviakin mielenkiintoisempi maininta on Igor Girkin. Myös Igor Strelkovina tunnetulle entiselle venäläisupseerille ehdotetaan listalla kunniakirjaa.

Girkin tuli tunnetuksi Itä-Ukrainan separatistien sotilasjohtajana. Hän on myöntänyt haastattelussa ”vetäneensä liipasimesta” ja käynnistäneensä Ukrainan sodan. Tätä nykyä Girkin vaikuttaa Venäjällä.

Hänen lisäkseen listalta löytyy myös Donetskin kansantasavallaksi julistautuneen separatistialueen entinen pääministeri Alexander Borodai. Niin ikään venäläinen Borodai on todennut aiemmin medialle olevansa konfliktien ratkomiseen erikoistunut ”ammattikonsultti”.

Sekä Borodai että Girkin ovat Malofejevin entisiä työntekijöitä. Borodai on toiminut Malofejevin PR-päällikkönä.

”Tämä kertoo meille, että Vladimir Putin palkitsi Malofejevin ja kaksi hänen työntekijäänsä (tai ainakin harkitsi heidän palkitsemistaan) niinkin aikaisin kuin maaliskuun 22. päivänä 2014. Se on vain muutama päivä Krimin niin kutsutun kansanäänestyksen jälkeen ja ainakin kymmenen päivää ennen sitä kuin Girkin ilmestyi Slovjanskiin Malofejevin ja Borodain ohjeistamana”, Christo Grozev analysoi.

Grozevin mielestä lista poistaa epäilykset Malofejevin roolista Krimin valtaamisessa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt