X
SULJE MAINOS
Kaikkien verokortit eivät valmistu samaan aikaan. LEHTIKUVA/VESA MOILANEN

Vuoden 2022 verokortit ensimmäisille OmaVeroon tänään

Kaikkien verokortit tulevat 14.12. mennessä OmaVeroon.

Kiirettä uuden verokortin käyttöön ottamiseen ei ole, sillä tammikuussa käytetään vielä vuoden 2021 verokorttia.

– Kaikkien verokortit eivät valmistu samaan aikaan, sillä tehtävänä on verokortti peräti 4,8 miljoonalle asiakkaalle. Kannattaa siis odottaa rauhassa, vaikka oma verokortti ei valmistuisikaan ensimmäisten joukossa, sanoo ylitarkastaja Päivi Ylitalo Verohallinnosta.

Paperinen verokortti tulee kotiin vasta sen jälkeen, kun verokortti on valmistunut OmaVeroon.

Kun uusi verokortti on saapunut, kannattaa tarkistaa siihen määritelty tuloraja. Tuloraja on tarkoitettu ajanjaksolle 1.2.2022–31.12.2022, ei siis koko kalenterivuodelle.

Ensi vuoden verokortin tuloraja perustuu joko vuoden 2020 verotustietoihin tai vuonna 2021 tehdyn muutosverokortin tietoihin.

Jos arvioi saavansa vuonna 2022 enemmän tai vähemmän tuloja kuin Verohallinto on laskenut, kannattaa tehdä uusi verokortti OmaVerossa.

– Kannattaa myös ilmoittaa mahdolliset vähennykset, kuten työmatkakulut tai kotitalousvähennykset suoraan verokortilla. Näin veroedun saa saman tien käyttöönsä, ja esitäytetyn veroilmoituksen tarkistaminen on seuraavana vuonna suoraviivaisempaa, sanoo Ylitalo.

Tarkistamisen ja mahdollisen muokkaamisen jälkeen pitää vielä toimittaa uusi verokortti tulojen maksajalle tai varmistaa, että maksaja saa verokortin automaattisesti Verohallinnon järjestelmästä.

Osalle työnantajista verokortti siirtyy suoraan, mutta on työnantajan vastuulla ilmoittaa, miten omalla työpaikalla toimitaan.

Lisäksi esimerkiksi Kelaan ja eläkeyhtiöille verokortit siirtyvät automaattisesti. Poikkeuksen tekevät uusien eläkeläisten verokortit, jotka asiakkaiden täytyy toimittaa eläkkeen maksajalle.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt