X
SULJE MAINOS
Kuntavaaleissa valtuutetuiksi ja varavaltuutetuiksi valittujen on toimitettava VTV:lle vaalirahailmoitus. LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO

Vaalirahoista perätään ilmoituksia uhkasakon voimin

Kuntavaaleissa 231 valtuutetuksi tai varavaltuutetuksi valittua ei ole tehnyt vaalirahoitusilmoitusta.

Valtion talouden tarkastusvirasto VTV:n vaalirahoitusvalvonta on aloittanut uhkasakkoprosessin kesäkuun kuntavaalien osalta. Kaikkiaan 231 kuntavaaleissa valtuutetuksi tai varavaltuutetuksi valittua henkilöä ei ole tehnyt vaalirahoitusilmoitusta.

– Vaalipäivä oli 13.6.2021, ja olemme lähettäneet ilmoitusvelvollisille useita pyyntöjä toimittaa vaalirahoitusilmoitus. 231 henkilöä ei ole näihin kehotuskirjeisiin reagoinut ja tästä syystä puuttuvien ilmoitusten osalta on siirrytty uhkasakkolain mukaiseen menettelyyn, tviittaa VTV:n vanhempi tarkastaja Jonna Carlson.

Vaalirahoituslaissa on säädetty, että mikäli ilmoitusvelvollinen ei valtiontalouden tarkastusviraston kehotuksesta huolimatta tee säädettyä ilmoitusta, VTV voi velvoittaa ilmoitusvelvollisen sakon uhalla tekemään ilmoituksen. Uhkasakon suuruus on 5 000 euroa.

Ennen uhkasakon asettamista ilmoitusvelvollisille täytyy kuitenkin varata vielä tilaisuus selityksen antamiseen.

– Tässä, uhkasakkoprosessin ensimmäisessä vaiheessa asianosaisille toimitetaan tieto siitä, että he ovat laiminlyöneet velvollisuutensa jättää vaalirahoitusilmoitus, ja että heille on varattu tilaisuus antaa kirjallinen selitys. Prosessi raukeaa välittömästi eikä erillistä selitystä tarvitse antaa, jos ilmoitusvelvollinen toimittaa vaalirahoitusilmoituksen, Carlson toteaa.

Niiden osalta, jotka eivät selityspyynnön toimittamisenkaan jälkeen tee vaalirahoitusilmoitusta, tehdään päätös uhkasakon asettamisesta. Tämän jälkeen heille toimitetaan vielä selityspyyntö uhkasakon maksuun määräämisen tuomitsemisesta, eli asianosaiset saavat vielä toistamiseen mahdollisuuden kuulemiseen ennen kuin päätös uhkasakon maksuun tuomitsemisesta tehdään.

Ilmoitusta penätään keskustan, SDP:n, RKP:n, vihreiden, perussuomalaisten, vasemmistoliiton, kristillisdemokraattien, kokoomuksen ja Liike nytin ehdokkaana olleilta.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt