Elokuussa toisen asteen opintonsa aloittavat saavat opintomateriaalinsa maksutta. LEHTIKUVA / ANNI REENPÄÄ

VS: Yhden lukiolaisen oppimateriaalit maksavat 2500 euroa

Laskettuun hintaan sisältyvät kolmen vuoden oppimateriaalit ja kannettavan tietokoneen käyttöoikeus.

Ensi elokuussa toisen asteen opintonsa aloittavat kuuluvat laajennetun oppivelvollisuuden piiriin. Tämä tarkoittaa myös sitä, että he saavat oppimateriaalit maksutta.

Oppimateriaalikustannuksista vastaavat kunnat, joille valtio on luvannut korvata täysimääräisesti oppivelvollisuuden pidennyksestä aiheutuvat kustannukset.

Vantaan Sanomat kertoo, että Vantaa vastaa 1 270 lukion aloittavan ja 920 Variassa aloittavan opiskelijan oppimateriaalin ja -välineiden kuluista. Summaksi on arvioitu noin kaksi miljoonaa euroa.

Vantaalla on laskettu, että lukiolaisen kohdalla kolmen vuoden oppimateriaalit ja kannettavan tietokoneen käyttöoikeus maksavat noin 2 500 euroa. Ammattikoulututkinnon kulut ovat keskimäärin 900 euroa.

– Opetus- ja kulttuuriministeriön laskelmissa oppimateriaalien ja tietokoneiden opiskelijakohtainen osuus on tällä hetkellä arvioitu pienemmäksi kuin se, mitä olemme arvioineet, toteaa Vantaan toisen asteen koulutuksen johtaja Ari Ranki.

Kulupuoli on kuitenkin vielä epävarma.

– Ensimmäinen vuosi näyttää esimerkiksi sen, missä määrin opiskelijat haluavat käyttää tarjoamiamme tietokoneita ja missä määrin omia laitteitaan.

Lukiolaisille tarjottava kannettava tietokone on noin 600 euron arvoinen ylläpitoineen.

Koulutuksen järjestäjä vastaa jatkossa myös ammatillisessa koulutuksessa tarvittavista asuista sekä ylioppilastutkintoon liittyvistä maksuista.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt