Kansanedustaja kysyy, mikseivät myös listaamattomat yritykset voisi olla uusien osakesäästötilien sijoituskohteita. LEHTIKUVA/MIKKO STIG

”Voisimmeko ajatella, että ihmiset voisivat vähän vaurastua?”

Kansanedustaja sanoo katselevansa joskus positiivisen kateellisena länsinaapuriin.

Kokoomuksen kansanedustaja Harri Jaskari kirjoittaa Verkkouutisten blogissaan työn murroksesta. Noin 60 prosenttia työpaikoista on yhä ”perinteisiä” kahdeksasta neljään -työpaikkoja, mutta itsensä työllistäjiä on jo lähes 200 000. Viimeisen 15 vuoden aikana itsensä työllistäjien määrä on lisääntynyt 60 000:lla.

– Varsinkin nuoremmista ihmisistä hyvin harva enää miettii sitä, mistä hänelle löytyy 40 vuoden työpaikka. On kuitenkin tunnustettava, että samalla epävarmuus kalvaa hyvin montaa ihmistä. Mistä löytyy ensi kuukauden palkka? Mistä löytyy vuokrarahat?, Harri Jaskari kuvailee.

Epävarmuutta on perinteisesti pyritty vähentämään säästämällä – ne jotka siihen ovat pystyneet. Usein elämän suurin sijoituskohde on oma asunto. Se saattaa Jaskarin mukaan valitettavasti nykymaailmassa olla myös huono sijoitus.

– Putkiremontti maksaa enemmän kuin koko asunnon myynti – mikäli saat asunnon myytyä. Suuri kysymys on, pitäisikö ihmisten hajauttaa nykyistä enemmän vähäisiä varojaan?

Jaskarin mielestä työn ollessa entistä epävarmempaa pitäisi ihmisillä olla monia tulonlähteitä. Pieni sijoitusyksiö ja vuokratuloja, vähän pörssiosakkeita ja osinkotuloja tai myyntivoittoa – tuloja pahan päivän varalle.

– Joskus katson vähän positiivisen kateellisena länsinaapuriin. Kuinka paljon vauraampi ja kestävämpi yhteiskunta Ruotsi onkaan suhteessa Suomeen. No ovathan he keränneet varallisuutta vuosisatoja Suomea kauemmin. Mutta he ovat tehneet myös omistamista tukevaa politiikkaa, esimerkiksi poistamalla perintö- ja lahjaveron, Jaskari kirjoittaa.

– Nyt Suomessakin alkaa löytyä ensimmäistä kertaa vähän varallisuutta ja perintöjä. Vanhemmat ovat ikääntymässä ja ensimmäistä kertaa heillä olisi kaksio jäämässä perinnöksi. Voisimmeko ajatella, että ihmiset voisivat vähän vaurastua ja poistaa tämän ihmeellisen veromuodon nimeltä perintö- ja lahjavero?

Hän kertoo tuttavastaan, jonka vanhemmat olivat siirtäneet omaisuutta pojalleen. Siitä maksettiin lahjavero. Poika kuoli traagisesti auto-onnettomuudessa. Nyt vanhemmat maksavat samasta omaisuudesta perintöveroa.

– Mikäli hyväksymme vaurastumisen, meidän pitäisi samalla tukea ihmisiä aktiiviseen ja hajauttavaan sijoitustoimintaan. Mikäli ihmiset sijoittavat enemmän yrityksiin, luodaan samalla myös uusia työpaikkoja. Sijoittaminen kivitaloon ei paljon uusia työpaikkoja synnytä!

Kansanedustaja kehaisee, että tämä on onneksi jollakin tavalla tajuttu.

– Vuoden 2020 alusta meille tulee osakesäästötili. Jatkossa pörssiosakkeita voi ostaa tilille, jonka sisällä tehdyistä kaupoista ei tarvitse maksaa veroa. Samoin osingot voi sijoittaa uudelleen tilin sisällä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt