Jerusalem on ollut konfliktien ytimessä tuhansia vuosia. LEHTIKUVA / AFP PHOTO Thomas Coex

Voisiko Suomikin siirtää lähetystönsä Jerusalemiin?

Pääministerin mukaan Suomen linja on muuttumaton.

Kristillisdemokraattien Peter Östman kysyi torstaina eduskunnan kyselytunnilla USA:n päätöksestä tunnustaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi.

– Jerusalem ei ole koskaan ollut minkään muun kansakunnan pääkaupunki kuin Israelin. Se tuli Israelin pääkaupungiksi 3000 vuotta sitten. Yhdysvaltain presidentti (Donald) Trump haluaa siirtää Yhdysvaltain suurlähetystön Tel Avivista Jerusalemiin ja samalla hän tunnusti Jerusalemin aseman Israelin pääkaupunkina. Kysyn: miten Suomen hallitus on varautunut tähän muuttuneeseen tilanteeseen? Voisiko ajatella, että Suomikin liittyy tähän linjaukseen, Peter Östman kysyi.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) vastasi.

– Tämä tosiaan on hyvin ajankohtainen kysymys nyt, kun Yhdysvallat teki ratkaisun, jonka edustaja tuossa kuvasi. Suomen linja tässä on muuttumaton, eli Suomi lähtee siitä, että haemme neuvottelemalla kahden valtion pysyvän ratkaisun alueelle. Tämä pysyy myös Suomen lähtökohtana. Olemme tällä kannallamme myös tulleet julkisuuteen, Juha Sipilä sanoi.

– Tämä on hyvin yksimielisesti myös Euroopan unionin lähtökohta tuon tilanteen ratkaisemiseksi, joka on pitkään jatkunut ja vaikea kysymys tuolla alueella.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt