X
SULJE MAINOS
Eläketulon lisävero astui voimaan vuonna 2013. LEHTIKUVA / TEEMU SALONEN

Voimassa seitsemän vuotta, nyt tästä lisäverosta haluttaisiin luopua

Eläketulon lisävero on ’epäoikeudenmukaisuuden huipentuma’, sanoo kansanedustaja Pia Kauma.

Kokoomuksen kansanedustaja Pia Kauma esittää niin sanotun raippaveron poistamista. Kyseessä on vuonna 2013 voimaan astunut kuuden prosentin lisävero yli 45 000 euroa vuodessa eläkettä saaville.

Kauman mukaan veroa ei ”olisi koskaan pitänyt säätääkään”.

– Eläkeläisten raippavero on epäoikeudenmukaisuuden huipentuma eikä sitä olisi koskaan pitänyt säätääkään. Kokoomuksen pitää ajaa tämän veron poistamista, Kauma toteaa Twitterissä. 

Raippavero nousi keskusteluun lauantaina, kun sosiaali- ja terveysministeriön vakuutusosaston ex-päällikkö Tarmo Pukkila arvosteli veroa jyrkin sanoin Iltalehdessä. Pukkilan mukaan Suomi on valtio, jossa lakeja voidaan säätää ”tosiasioiden vastaisilla perusteilla”.

– Eläketulon lisäveroa perusteltiin sillä, että palkansaajalla on käteen jäävää palkkaa pienentävä palkansaajan työeläkemaksu, jota työeläkkeen saajalla ei ole.Tämä perustelu ei ole totta, sillä tuolloin voimassa olleen lainsäädännön mukaan eläkkeensaajan aikanaan maksama palkansaajan työeläkemaksu pienentää eläkettä samaan tapaan kuin palkansaajan työeläkemaksu pienentää käteen jäävää palkkaa.

Pukkila toimi sosiaali- ja terveysministeriön virkamiehenä eduskunnan käsitellessä raippaveroa, ja hän katsoo eduskunnan hyväksyneen sen virheellisin perustein.

– Kun eläketulon lisäveroa koskeva laki oli eduskunnan käsiteltävänä syksyllä 2012, lähetin jokaiselle kansanedustajalle sähköpostilla kirjeen, jossa toin esiin hallituksen esityksen virheelliset perustelut. Eduskunta sääti silti syrjivän lain, Pukkila sanoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt