Voiko tekoäly olla lääkäri? – Risto Siilasmaa KL:lle: Tätä Nokia pohtii

Nokian hallituksen puheenjohtajan mukaan lääketieteeseen liittyvää sääntelyä tulee päivittää tulevaisuuteen sopivaksi.

Nokia osti vuonna 2016 digitaalisen terveydenhuollon palveluja ja tuotteita kehittävän Withingsin. Terveysteknologia on Nokian hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaan mukaan muutoksessa oleva ala, johon sisältyy valtava bisnesmahdollisuus.

”Ihmisten terveyden hoitaminen on yksi iso muutos, joka on pakko saada aikaiseksi”, Siilasmaa sanoo Kauppalehdelle.

Hänen mukaansa ala on väistämättömän murroksen edessä, kun ihmiset ovat alkaneet esimerkiksi tipahdella terveysjärjestelmien ulkopuolelle. Yhteiskunnan viitekehyksiä ja lääketieteeseen liittyvää sääntelyä pitää Siilasmaan mukaan päivittää tulevaisuuteen sopiviksi. Tällä hän tarkoittaa muun muassa tekoälyn vaikutuksia lääkäreiden arkeen tai uusien lääkkeiden kliinistä testausta.

”Pohdimme, voiko tekoäly olla lääkäri. Mitä se tarkoittaa lääkärin vastuulle? Kliininen testaus on hidasta, ja tämä tuo tiettyjä ongelmia esimerkiksi antibiootteihin liittyen. Pitäisikö löytää uusia tapoja luoda ratkaisuja ja uusia lääkkeitä nopeammin markkinoille?”

Siilasmaa painottaa avoimuutta ja uusien asioiden kokeilemista myös terveysteknologian alalla.

”Teknologia tarjoaa ratkaisuja. Pitää olla avoimia näille ratkaisuille ja oppia kokeilusta. Kokeileminen on kovin monen mutkan takana.”

Kommentit