LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Ministeriön ylijohtaja: Velan maksu johtui väliaikaisista tekijöistä

Suomen julkisessa taloudessa tulojen ja menojen välinen epätasapaino on rakenteellinen ilmiö.

Julkisen talouden alijäämä on valtiovarainministeriön ylijohtajan Mikko Spolanderin mukaan pienentynyt talouden kasvun ja julkisiin menoihin kohdistuneiden säästöjen ansiosta. Kokonaisuudessaan tulot ja menot alkavat olla aika lähellä tasapainoa julkisessa taloudessa, mutta valtion ja kuntien talous pysyy edelleen alijäämäisenä.

– Julkinen velka suhteessa kokonaistuotantoon alenee ja nyt poikkeuksellisesti valtion kykenee jopa lyhentämään velkaansa tänä vuonna. Meidän alustava arviomme on kuitenkin, että tämä johtuu pääasiassa kertaluontoisista tekijöistä. Se ei siis tule korjaamaan julkisten tulojen ja menojen välistä epätasapainoa pysyvällä tavalla, Spolander muistutti ministeriön suhdannekatsauksen julkistamistilaisuudessa maanantaina.

Suomen julkisessa taloudessa tulojen ja menojen välinen epätasapaino on hänen mukaansa rakenteellinen ilmiö. Ikääntyneen väestön määrä kasvaa suhteessa työikäiseen väestöön, minkä takia julkisen talouden tulot eivät riitä kattamaan lakisääteisiä menoja pitkällä aikavälillä.

Ministeriön tuorein arvio kestävyysvajeesta on vajaa neljä prosenttia suhteessa kokonaistuotantoon, kun aikaisempi arvio syyskuussa oli runsas kolme prosenttia. Arvio vajeesta on Spolanderin mukaan kasvanut reilut puoli prosenttiyksikköä tarkentuneen laskennan ja uusien tietojen myötä.

Hän ei halunnut tarkentaa, mitkä kertaluontoiset tekijät tänä vuonna yllättäen tekivät mahdolliseksi velan lyhennyksen. Velkaa oli määrä ottaa tämän vuoden ensimmäisen talousarvion mukaan kolme miljardia euroa. Lopulta velkaa lyhennetäänkin lähes miljardilla.

– Menemättä tarkemmin siihen, mitä nämä kertaluonteiset tekijät ovat, niin voin todeta, että meillähän on valtion lainojen ennen aikaista takaisinmaksua eri yksiköiltä, meillä on omaisuuden myyntituloja ja sen tyyppisiä asioita, joita voi ihan luontevasti tulkita, että ne ovat väliaikaisia, Spolander selvitti.

Lue myös:

Ministeriön miljardiyllätys – HS: Valtio lyhentääkin velkaa

Kasvu hidastuu lähivuosina prosentin tuntumaan

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt