Vladimir Putin. LEHTIKUVA / AFP PHOTO / POOL Alexander Zemlianichenko

Vladimir Putinin läheisten jättiomaisuus paljastui: Mistä miljardit tulevat?

Joidenkin Venäjän presidentin läheisten ystävien varallisuutta on vaikea selittää.

Venäjän presidentti Vladimir Putinin perheenjäsenillä ja lähimmillä ystävillä on yhteensä yli 20 miljardin euron omaisuus. Asia ilmenee venäläislehti Novaja Gazetan ja korruptioon ja järjestäytyneeseen rikollisuuteen keskittyvän tutkivan journalismin järjestön OCCRP:n tutkimuksista. Arviossa ei huomioitu henkilöitä, joiden varallisuutta ei tunneta.

Toimittajat pyrkivät selvityksessään jäljittämään presidentti Putinin varoja. Venäjän johtajan salatusta jättiomaisuudesta on puhuttu pitkään. Putin on kuitenkin aina kiistänyt väitteet. Virallisesti presidentti tienaa hieman yli 100 000 euroa vuodessa ja omistaa 77 neliön asunnon ja 1 500 neliön maapalstan. Lisäksi Kreml listaa presidentin omaisuudeksi kaksi vanhaa neuvostoaikaista autoa, Lada Niva-maasturin ja yhden peräkärryn.

OCCRP:n mukaan Vladimir Putinin lähipiiriläiset ovat tienanneet miljardinsa yhtiöillä, jotka ovat tavalla tai toisella kytköksissä Venäjän valtioon ja sen pitkälti hallinnoimaan öljy- ja kaasualaan. Erityisen mielenkiintoisia ovat kolme hahmoa.

Presidentti Putinin pitkäaikaiset ystävät Sergei Roldugin ja Pjotr Kolbin sekä sukulainen Mihail Shelomov ovat kaikki käsittämättömän varakkaita. Heidän omistuksiaan muun muassa Bank Rossija -pankissa, Video International-tuotantoyhtiössä ja öljy-yhtiö Gunvorissa on kuitenkin hankala selittää.

Kolbin, Roldugin ja Shelomov vaikuttavat olevan ainakin virallisesti verrattain pienituloisia ja pitkälti tietämättömiä mittavista omistuksistaan. Mistään ei myöskään ilmene, kuinka presidentin lähipiiriläiset ovat päässeet käsiksi tällaisiin varoihin. OCCRP:n mukaan tämä herättää väistämättä kysymyksen siitä, toimivatko he vain presidentti Vladimir Putinin bulvaaneina.

Miljoonaomaisuus 600 euron palkalla

48-vuotias Mihail Shelomov on Putinin serkun poika. Hän tekee venäläisessä laivayhtiössä työtä, josta maksetaan tavallisesti noin 600 euron kuukausipalkkaa. Tästä huolimatta mies on esimerkiksi sijoittanut kilparataan ja omistaa osuuksia monien Putinin lähipiiriläisten miljoonayrityksistä. Shelomov on kerännyt viime vuosina satojen miljoonien eurojen varallisuuden. Hän on kommentoinut asiaa tiedustelleille toimittajille, että ”on kuullut” kilparadasta ja osakkeista, mutta ei tiedä enempää.

Sergei Rolduginin kohdalla tällaista roolia on pohdittu Panaman paperien paljastuksista lähtien. Viime vuoden keväällä julki tulleen tietovuodon perusteella Rolduginin nimissä on siirrelty kaikkiaan liki kahden miljardin euron edestä varoja pois Venäjältä.

Vladimir Putinin mukaan Roldugin on käyttänyt varojaan arvosoittimien hankkimiseen.

”Olen ylpeä Sergei Pavlovitsin kaltaisista ihmisistä. Hän on käyttänyt liki kaikki ansaitsemansa rahat soittimiin ulkomailla ja tuonut niitä Venäjälle”, Putin kommentoi toimittajille paljastusten aikaan.

Roldugin on eräs presidentin vanhimmista ystävistä ja Putinin tyttären Marian kummisetä.

Peter Kolbin on puolestaan entinen teurastaja. Toisin kuin Roldugin ja Shelomov, komeilee hän Venäjän varakkaiden listoilla noin 470 miljoonan euron omaisuudellaan Kuten Shelomov ja Roldugin, kiistää hänkin silti olevansa liikemies. Kolbin on esimerkiksi omistanut aikanaan 10 prosenttia Gunvorista. Öljy-yhtiön perustaja on eräs Venäjän rikkaimpia miehiä ja jälleen yksi Putinin vanha ystävä ja lähipiiriläinen, Suomessa Jokerit-omistajana tunnetuksi tullut Gennadi Timtshenko.

Vuonna 2010 paljastui, että Peter Kolbin oli jossain vaiheessa ostanut Gazprombankilta 70 miljoonalla eurolla 25,1 prosenttia kaasuyhtiö Yamal LNG:stä. Hän myi osakkeet Novatekille 450 miljoonalla eurolla vuonna 2011.

 

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt