Presidentti Vladimir Putin vieraili syyskuussa ampumaradalla Kubinkassa. / Alexey NIKOLSKY / SPUTNIK / AFP - LEHTIKUVA

Vladimir Putinin kannatus romahti vuoden aikana

Kannatus oli edellisen kerran yhtä alhaalla ennen Ukrainan kriisiä.

Venäjän presidentti Vladimir Putinin kansansuosio vaikuttaa rapautuneen voimakkaasti viimeisen vuoden aikana.

Itsenäisen tutkimuskeskus Levadan kyselyn mukaan 39 prosenttia venäläisistä pitää Putinia luotettavana poliitikkona. Lukema oli vielä vuoden 2017 marraskuussa 59 prosenttia.

Tämän vuoden alussa 67 prosenttia venäläisistä ilmoitti äänestävänsä Putinia presidentinvaaleissa. Valtion ohjauksessa olevan FOM-tutkimuslaitoksen tekemän kyselyn mukaan luku on nyt pudonnut 45 prosenttiin.

Presidentin kannatus oli edellisen kerran yhtä alhaalla loppuvuodesta 2013. Seuraavana vuonna Ukrainan kriisi yhdisti kansaa ja nosti Putinin kannatuksen huippulukemiin.

Kannatuksen luisuun on vaikuttanut ainakin epäsuositun eläkeuudistuksen läpivienti, minkä yhteydessä järjestettiin laajoja mielenilmauksia eri puolilla Venäjää. Putin varoitti elokuussa, että uudistuksen lykkääminen nostaisi inflaatiota, lisäisi köyhyyttä ja aiheuttaisi epävakautta koko Venäjällä.

Eläkeuudistuksen taustalla on Venäjän alhainen syntyvyys, minkä vuoksi eläke- ja sosiaalimenojen suhteellinen osuus tulee kasvamaan seuraavien vuosikymmenten aikana.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt