Silloinen viestintäministeri Mihail Lesin (vas.) ja Vladimir Putin vuonna 2002. www.kremlin.ru.

Vladimir Putinin entisen avustajan ”kaatuminen” saattoikin olla murha

Kuolinsyytutkimus paljasti erikoisia yksityiskohtia Mihail Lesinin kuolemasta.

Venäläisen mediavaikuttaja Mihail Lesinin onnettomuudeksi uskottu kuolema ”saattoikin olla murha”, Moscow Times kertoo.

Lehden mukaan Radio Free Europen Yhdysvaltojen viranomaisilta hankkimat kuolinsyytutkimuksen pöytäkirjat osoittavat Lesinin kärsineen kuolinhetkellään kaulamurtuman. Asiakirjan perusteella Lesinin kieliluu murtui täysin. Vamma yhdistetään asiakirjassa hirttämiseen tai kuristamiseen.

Asiakirjoissa mainitaan keskustelu vammoista ”soittajan” ja kuolinsyytutkijan välillä. Molempien nimet on salattu medialle luovutetusta pöytäkirjasta. Soittaja kysyi kuolinsyytutkijalta, voisiko tällainen kaulavamma aiheutua kaatumisesta.

– Selitin, että alaleuanluu suojaa kieliluuta ja että sen murtumat liittyvät tavallisesti hirttämiseen tai kuristamiseen käsin. Sanoin myös, etten voinut sulkea pois huomattavaa kaatumista murtuman syynä, mutta sellaisessa tapauksessa odottaisin (näkeväni) pehmytkudosvammoja iskuun liittyen, tutkija kertoo pöytäkirjan liitteenä olevassa asiakirjassa.

Samalla muistutetaan myös siitä, että vamman syntymisen mahdollisuus ruumiin käsittelyn aikana on otettava huomioon.

Radio Free Europe viittaa lisäksi Yhdysvaltojen terveysviraston vuonna 2015 julkaisemaan artikkeliin. Sen mukaan muut kuin kuristumiseen liittyvät kieliluun murtumat ovat erittäin harvinaisia.

Useiden verkkolehden haastattelemien asiantuntijoiden mukaan uudet löydökset saattavat kyseenalaiseksi virallisen tarinan, jonka mukaan Lesin menehtyi onnettomuudessa.

Hämärä kuolema

Mihail Lesin kuului Venäjän presidentti Vladimir Putinin sisäpiiriin. Hän toimi Venäjän viestintäministerinä 1999–2004 ja Putinin neuvonantajana 2004–2009.

Lesin löydettiin kuolleena vuoden 2015 marraskuussa Washingtonin Dupont Circle hotellista. Kuolema keräsi runsaasti kansainvälistä mediahuomiota. Lesinin kerrottiin aluksi menehtyneen sydänkohtaukseen. Myöhemmin syyksi paljastuivat laajat ruhjevammat miehen kaulassa, ylävartalossa ja ylä- ja alaraajoissa. Niiden uumoiltiin seuranneen kaatumisesta humalassa.

Lesinin kuolinsyytutkinta kesti epätavallisen pitkään ja monen epäilivät sydänkohtausväitteitä alusta alkaen. Myös miehen Washingtonin vierailun syyn on kerrottu olleen hämärän peitossa. Amerikkalaismediassa pyörineiden huhujen mukaan Lesin olisi saattanut olla solmimassa jonkinlaista yhteistyösopimusta Yhdysvaltojen viranomaisten kanssa.

Mihail Lesinin on huhuttu joutuneen Venäjän eliitin epäsuosioon. Hän muutti muutama vuosi sitten yllättäen Yhdysvaltoihin miljoonaomaisuuden kanssa. Lesinin poika Anton Lessine tuottaa A-luokan toimintaelokuvia Hollywoodissa. Lesinin perheen raha-asioita ja välikäsien kautta järjesteltyjä kiinteistöomistuksia on tutkittu Yhdysvalloissa jo vuosia.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt