Verkkouutiset

”Vladimir Putinin asema murenee valheiden paljastuessa”

Kansalaisten tyhjät jääkaapit saattavat muodostua Venäjän presidentin kohtaloksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjän talous kehittyy kituliaasti, mutta yli 60 prosenttia maan asukkaista suhtautuu mielipidemittausten mukaan presidentti Vladimir Putinin toimintaan myönteisesti. Hänen kansansuosionsa on ekonomisti Sergei Gurievin mukaan kuitenkin laskusuunnassa, eikä hän kykene enää entiseen tapaan säätelemään sitä, millaista informaatiota venäläiset saavat.

– Venäläisten enemmistö ei muutu valistuneeksi yhdessä yössä. Kun hallinto joutuu kohdistamaan yhä enemmän voimavaroja informoitujen vaientamiseen, enemmistö kärsii siitä taloudellisesti, ranskalaisen Sciences Po -yliopiston taloustieteen professorina toimiva Guriev sanoo Project Syndicate -verkkolehdessä.

– Lopulta tyhjien jääkaappien todellisuus ylittää heidän televisioistaan ja tietokoneiltaan virtaavat ehtymättömän optimistiset viestit, ja Putinin informaatioitsevaltius alkaa murentua, hän toteaa.

Sergei Guriev on yksi Venäjän kansainvälisesti tunnetuimmista ekonomisteista. Ennen nykyistä tehtäväänsä hän on toiminut muun muassa Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankin (EBRD) pääekonomistina sekä Moskovan uuden talouskorkeakoulun rehtorina.

Manipuloinnin mestari

1900-luvun diktaattorit Adolf Hitleristä Josif Staliniin ja Benito Mussolinista Mao Zedongiin noudattivat Gurievin mukaan firenzeläisen Niccolò Machiavellin (1469–1527) tunnettua ohjetta, jonka mukaan hallitsijan kannattaa ennemmin olla pelätty kuin rakastettu.

– Monet nykyajan diktaattorit näyttävät kuitenkin olevan kiinnostuneempia ylläpitämään kansalaistensa lojaliteettia ei antamalla heille, mitä he haluavat, vaan manipuloimalla heidät luulemaan, että he ovat sen jo saaneet. Kukaan ei toteuta tätä lähestymistapaa mestarillisemmin kuin Venäjän presidentti Vladimir Putin, Guriev sanoo.

– Putin ei todellakaan ansaitse kansansuosiotaan taloudellisen johtajuutensa perusteella. Palattuaan vuonna 2012 presidentiksi hän on jatkuvasti epäonnistunut toteuttamaan lupauksiaan uudistuksista, korkeammasta tuottavuudesta ja investoinneista sekä parannuksista venäläisten elinoloihin, hän toteaa.

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ennustaa Venäjän bruttokansantuotteen kasvavan keskimäärin alle 2 prosenttia seuraavien viiden vuoden aikana. Venäläisten kotitalouksien reaalitulot ovat nyt 10 prosenttia matalammalla tasolla kuin vuonna 2014, eikä muutoksen merkkejä ole näköpiirissä.

Putinin suosio vallitsevissa oloissa selittyy Gurievin mukaan sillä, että hän kykenee kontrolloimaan, mitä informaatiota venäläiset saavat. Siten hän pystyy ylläpitämään kansalaisten enemmistön keskuudessa illuusiota siitä, että kaikista ongelmistaan huolimatta Putinin hallinto on parasta, mitä Venäjälle on tarjolla.

Guriev muistuttaa Venäjän sijoittuvan Freedom Housen ja Toimittajat ilman rajoja -järjestön teettämissä kansainvälisissä lehdistönvapausvertailuissa alimpaan viidennekseen. Internet Venäjällä on jopa vähemmän vapaa kuin Kazakstanissa tai Turkissa. Googlen mukaan Venäjä on pelkästään vuoden 2019 ensimmäisen puoliskon aikana esittänyt yli 10[nbsp]000 hakupalveluun kohdistuvaa sisällönpoistopyyntöä, kun tilastossa toisena tulevan Turkin vastaava luku oli noin 1[nbsp]000.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)